Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ενώ η Ελλάδα άρει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η Αλβανία «ΕΠΕΚΤΕΙΝΕ» τα σύνορά της κατά 50μ με το Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αλβανικής εφημερίδας Shqip (επικαλούμενη πληροφορίες από τον τύπο του Μαυροβουνίου) οι Αλβανοί επέκτειναν κατά 50 μέτρα την συνοριακή γραμμή στις περιοχές Plav και Guci, περιοχές που ανήκουν στην εδαφική κυριαρχία του Μαυροβουνίου. Η επέκταση αφορά μια λωρίδα γης μήκους 1ος χιλιομέτρου (1χλμΧ50μ) η οποία, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες αυτοδικίας “προσαρτήθηκε" στον Αλβανικό κορμό αυτή τη βδομάδα. 
 Όπως εξιστορούν οι Μαυροβούνιοι της παραμεθορίου, οι Αλβανοί είχαν επιχειρήσει και προ 20 ημερών την ίδια πράξη. Τότε είχαν εκδιωχθεί από τους κατοίκους, οι οποίοι δηλώνουν αβοήθητοι από την κεντρική εξουσία της χώρας τους. Το φυσικό σύνορο ανάμεσα στα δυο κράτη είναι η κοίτη του ποταμού Gernjcar, έτσι οι Αλβανοί με σκαφτικά μηχανήματα αλλοίωσαν την κοίτη και επέκτειναν τη συνοριακή τους γραμμή, φτιάχνοντας αναχώματα γης (νέα σύνορα) εντός της επικράτειας του Μαυροβουνίου.
Η «επιχείρηση» των Αλβανών, έγινε μπροστά στα μάτια των Μαυροβούνιων συνοριοφυλάκων, οι οποίοι δεν έκαναν απολύτως καμία πράξη για να τους σταματήσουν. 
Η αλλοίωση του ποταμού, λένε οι κάτοικοι, δεν είναι μόνο καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και μια οικολογική καταστροφή που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο πλημμύρας, τα σπίτια των κατοίκων στην παραμεθόριο. 
Ο Μαυροβούνιος έπαρχος της περιοχής, τόνισε πως, τέτοιες εργασίες, μπορούν να τελεστούν μόνο μετά από απόφαση διασυνοριακής επιτροπής, ενώ εξέφρασε και την απορία του για την απραγία της κυβέρνησής του, η οποία δεν έκανε ούτε ένα διάβημα διαμαρτυρίας προς τα Τίρανα.

borioipirotika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου