Ήταν εμφανώς απρόθυμος να συζητήσει περί θρησκείας, όταν ήταν Πρωθυπουργός, με τον επικεφαλής γιατρό Alastair Campbell να κάνει το περίφημο σχόλιο: «Εμείς δεν κάνουμε τον Θεό».
Όμως, μετά την αποχώρησή του από την Downing Street, το 2007, ο Τόνι Μπλερ μιλάει όλο και πιο ανοικτά για τη σημασία της θρησκείας.
Ο Μπλερ, ο οποίος ασπάστηκε τον καθολικισμό μήνες μετά την αποχώρησή του από την θέση του πρωθυπουργού, τώρα λέει πώς διαβάζει το Κοράνι κάθε μέρα.
Διαβάζοντας ιερό βιβλίο της ισλαμικής θρησκείας – που θεωρείται από τους μουσουλμάνους ότι είναι τα ακριβή λόγια του Θεού – μου εξασφαλίζει ότι παραμένω «εγγράμματος περί την πίστη», είπε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών.
Σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Observer, είπε: «Το να είσαι εγγράμματος περί την πίστη- είναι ζωτικής σημασίας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, πιστεύω.
«Διαβάζω το Qur’an (Κοράνι) κάθε μέρα. Κυρίως για να καταλάβω μερικά από τα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο, αλλά κυρίως επειδή είναι πάρα πολύ διαφωτιστικό».
Ο Μπλερ πιστεύει ότι η γνώση της πίστης τον κρατάει ενήμερο στον σημερινό του ρόλο ως απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή του Κουαρτέτου (για τη Μέση Ανατολή) των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.
Το έργο του πρώην πρωθυπουργού, το οποίο έχει κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους περισσότερα από 2 εκατομμύρια λίρες, έχει ως στόχο να συμβάλει στην επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Ο Μπλερ προηγουμένως εξήρε τη μουσουλμανική πίστη ως «όμορφη» και είπε ότι ο προφήτης Μωάμεθ υπήρξε «μια πάρα πολύ μεγάλη εκπολιτιστική δύναμη».
Το 2006, είπε για το Κοράνι ότι είναι ένα «μεταρρυθμιστικό βιβλίο, χωρίς αποκλεισμούς. Εκθειάζει την επιστήμη και τη γνώση και απεχθάνεται τη δεισιδαιμονία. Είναι πρακτικό και πολύ μπροστά από την εποχή του σχετικά με το γάμο, τις γυναίκες και τη διακυβέρνηση».
Αλλά ο Μπλερ έχει αντιμετωπίσει επίσης και την καταστροφή που προκάλεσε το βίαιο τζιχάντ, που ερμηνεύει το Κοράνι ως ένα κάλεσμα στα όπλα.
Ήταν Πρωθυπουργός όταν την 7η Ιουλίου του 2005 βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν στο Λονδίνο, δολοφονώντας 52 αθώους ανθρώπους.
Με την ανάγνωση του Κορανίου όχι υποστηρίζει τον ειρηνευτικό ρόλο του ως απεσταλμένου, αλλά του δίνει επίσης κάτι κοινό με την κουνιάδα του, Lauren Booth.
Η δημοσιογράφος Booth - ετεροθαλής αδελφή της Σέρι Μπλερ – δημιούργησε θόρυβο μετά την ανακοίνωση τον περασμένο Οκτώβριο ότι είχε ασπασθεί το Ισλάμ μετά από αυτό που περιέγραψε ως «ιερή εμπειρία» κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε ένα τέμενος στο Ιράν.
Ο Μπλερ είπε επίσης στη συνέντευξή του στον Observer ότι απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι βρισκόταν σε χριστιανική «σταυροφορία» όταν οδήγησε τη Βρετανία στον πολύ διχαστικό πόλεμο στο Ιράκ.
Ο πρώην ατζέντης της εκλογικής του περιφέρειας, John Burton, δήλωσε πριν από δύο χρόνια ότι ο Μπλερ «πίστευε έντονα εκείνη την εποχή, ότι η παρέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, τη Σιέρα Λεόνε – και το Ιράκ - ήταν όλα μέρος της χριστιανικής μάχης. Το καλό έπρεπε να θριαμβεύσει πάνω στο κακό, κάνοντας τη ζωή καλύτερη".
Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε: «Οι άνθρωποι με ρωτούν ακόμα αν οι στρατιωτικές αποφάσεις στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν βασίστηκαν σε κάποιο είδος θείας διδασκαλίας. Αυτά είναι σκουπίδια.
«Φυσικά και όχι. Ακριβώς όπως δεν θα μπορούσα να πάω σε μια γωνία και να προσεύχομαι ρωτώντας τον Θεό ποιος θα πρέπει να είναι ο κατώτατος μισθός".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου