Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Κερδίζει πόντους η Τουρκία με την «Επιτροπή Αποζημιώσεων»

Συνεχώς αυξάνονται οι αιτήσεις στη λεγόμενη “Επιτροπή Αποζημιώσεων» που λειτουργεί στα κατεχόμενα όσο πλησιάζουμε προς το Δεκέμβριο - χρόνος κατά τον οποίο θα σταματήσει η «επιτροπή» να δέχεται άλλες αιτήσεις. Από την ημέρα που αναγνωρίστηκε η «επιτροπή» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όλο και περισσότεροι Ελληνοκύπριοι προσφεύγουν καθημερινά σε αυτήν, αφού τη θεωρούν πλέον ως την μοναδική λύση... Πάντως δεν είναι άμοιρη ευθυνών σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, η οποία δεν έχει ενημερώσει ορθά τον κόσμο για τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει η προσφυγή αυτή.


Το Μάρτιο του 2010 το ΕΔΑΔ αναγνώρισε την «επιτροπή αποζημιώσεων» που λειτουργεί στα κατεχόμενα και την χαρακτήρισε ως «εσωτερικό ένδικο μέσο της Τουρκίας». Έκτοτε οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται πρώτα στην εν λόγω «επιτροπή» και εάν δε μείνουν ευχαριστημένοι από τον διακανονισμό, μόνο τότε θα έχουν δικαίωμα να προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ. Πολλαπλές και πολυεπίπεδες ήταν οι επιπτώσεις που επέφερε αυτή η εξέλιξη, αφού μεταξύ άλλων, έμμεσα αναγνώριζε πως ο νόμιμος και αρχικός ιδιοκτήτης δεν έχει πλέον τον πρώτο λόγο όσον αφορά τον τρόπο ικανοποίησης τυχόν διεκδίκησης του για ακίνητο στα κατεχόμενα, ακόμα και για ακίνητα που δεν έχουν δοθεί σε άλλους χρήστες. Ούτε για περιουσίες, που έχουν χαρακτηρισθεί «στρατιωτικές ζώνες» (εμπίπτει και το Βαρώσι) ή που έχουν απαλλοτριωθεί παράνομα ή ακόμη που έχουν δοθεί σε έποικους!

Είναι κοινώς αποδεκτό πως μεγάλη ευθύνη έχει και η κυβέρνηση, αφού αφ’ ενός η απόφαση εκδόθηκε κάτω από την μύτη της και αφ’ ετέρου μετά την έκδοση, δεν προειδοποίησαν επί της ουσίας τον κόσμο για της αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει τυχόν προσφυγή τους. Αυτό φυσικά δεν είναι άσχετο με τις συνομιλίες και το δικοινοτικό χαρακτήρα στον οποίο έχουν οδηγήσει το Κυπριακό, διότι οι αποφάσεις αυτές διευθετούν άμεσα την πτυχή του περιουσιακού και καθώς αναγνωρίζουν έμμεσα το ψευδοκράτος κάνουν έτσι πιο εύκολη την αποδοχή και την υλοποίηση της Δ.Δ.Ο...

Μεγάλο βάρος φέρουν επιπλέον και μερίδα δικηγόρων οι οποίοι σα σύγχρονοι εφιάλτες συνεννοημενοι με τον εχθρό, προτρέπουν τον κόσμο να προσφεύγει στην «επιτροπή». Συνεργάζονται με τουρκοκύπριους δικηγόρους και αφού καταχράζονται τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, ισχυρίζονται πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την αποκατάσταση των περιουσιών των προσφύγων. Ξεχνούν όμως να προειδοποιήσουν τον κόσμο πως με την προσφυγή τους ουσιαστικά παραδίδουν τους τίτλους ιδιοκτησίας των περιουσιών τους -για ψίχουλα- και αποενοχοποιουν τον κατακτητή, δηλαδή την Τουρκία.

Οι λόγοι για τους οποίους προσφεύγουν να αποζημιωθούν οι πολίτες είναι πολλοί και διάφοροι. Κάποιοι γιατί φοβήθηκαν τον εκβιασμό, άλλοι γιατί εν μέσω οικονομικής κρίσης έχουν ανάγκη τα χρήματα και άλλοι επειδή τους έταξαν εκατομμύρια... Το σίγουρο όμως είναι πως όλοι, βλέποντας την ανικανότητα των πολιτικών μας να πετύχουν την Απελευθέρωση και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, δεν έβρισκαν καλύτερη λύση. Εξάλλου με την ΔΔΟ ούτος ή αλλιώς ελάχιστοι είναι αυτοί που επιστρέφουν τελικά στις πατρογονικές τους εστίες...

Θα ήταν πρέπον να γίνει αναφορά και για τις αποφάσεις της επιτροπής μέχρι στιγμής. Καθώς αυξάνονται οι αιτήσεις, τα ποσά που δίδονται ως αποζημίωση είναι εξευτελιστικά! Εκτός αυτού, μετά την έκδοση της απόφασης τις πλείστες φορές οι Ελληνοκύπριοι χάνουν την κυριότητα τους και απαλλάσσονται από όλα τα δικαιώματα τους. Έτσι, για πενταροδεκάρες πωλούν την γη τους στον κατακτητή και δίνουν στην Τουρκία άφεση αμαρτιών για τα εγκλήματα που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει από το 1974. Ταυτόχρονα, με την προσφυγή τους αναγνωρίζουν την «Τ.Δ.Β.Κ.» και το ψευδοκράτος που έχει δημιουργηθεί στα πάτρια εδάφη μας.
Η επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα εξυπηρετεί το τσιμέντωμα του ΝΑΙ και τη ΔΔΟ, αφού μεταξύ άλλων σιγά σιγα διευθετείται το θέμα των περιουσιών και οι πρόσφυγες, έχοντας ξεπουλήσει τις περιουσίες τους δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ας σταματήσει επιτέλους ο εκβιασμός που δέχεται ο κόσμος και ας λάβει η κυβέρνηση σωστά μέτρα έναντι της «επιτροπής» κηρύσσοντας την ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ τις προσφυγές σε αυτήν.

Επιθυμούν όμως είτε η κυβέρνηση είτε η αντιπολίτευση τον τερματισμό λειτουργίας της «επιτροπής»;;


ΑΘΗΝΑ

APOELLAS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου