Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Άρχισαν «τα όργανα» στο Κουρδικό ζήτημα από τη Συρία;

Κι ενώ όλοι περιμέναμε η αναταραχή στο Κουρδικό ζήτημα να ξεκινήσει από το βόρειο Ιράκ, ή εναλλακτικά από τη Συρία, ισχυρές πλέον ενδείξεις στρέφουν το ενδιαφέρον μας στην κουρδική περιοχή της Συρίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του ηγέτη της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (KDU: Kurdish Democratic Union), Σαλίχ Μουσλίμ, ο οποίος, χωρίς περιστροφές, προχώρησε στη διατύπωση των αιτημάτων της εθνικής μειονότητας που εκπροσωπεί. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η αποστροφή των δηλώσεών του, όπου ανέφερε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα «οι απαιτήσεις των Κούρδων έχουν αυξηθεί».


Ο Σαλίχ Μουσλίμ ζήτησε ευθέως την παραίτηση του προέδρου της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ και του κόμματος Μπάαθ που κυβερνά επί δεκαετίες τη Συρία. Δήλωσε, ότι επιθυμία των Κούρδων είναι να συνυπάρξουν ειρηνικά με τον αραβικό πληθυσμό της χώρας, «σαν δύο έθνη με εξασφαλισμένα δικαιώματα για όλους».

Επιπρόσθετα, ζήτησε να δοθούν στους Κούρδους όλα τα δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητά τους (το «δημοκρατικό» καθεστώς Άσαντ, ούτε καν αναγνωρίζει την ύπαρξη κουρδικής μειονότητας στη χώρα και τους αποκαλούν αλλοδαπούς…). Απαίτησε να συμπεριληφθούν στην πολιτική διαδικασία στη χώρα και να εξασφαλιστεί το δικαίωμά τους να διατυπώνουν άποψη, κάτι που πρέπει να κατοχυρωθεί στο πλαίσιο του νέου Συντάγματος που θα πρέπει να υιοθετηθεί.

Η παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει είναι ότι οι σεισμικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή, δείχνουν να ευνοούν την ίδρυση κουρδικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται για τις χώρες που φιλοξενούν κουρδικούς πληθυσμούς και μάλιστα σε περιοχές που γειτονεύουν μεταξύ τους.

Και με κάποιο… μαγικό τρόπο όλες οι εξελίξεις μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν ένα κοινό «ενεργειακό» σημείο αναφοράς και όχι μόνο…

Στις 14 Μαΐου 2011, ο κόμβος ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ είχε δημοσιεύσει μεταφρασμένο ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της γαλλικής Le Monde, το οποίο και συστείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβαστεί από τους φίλους και αναγνώστες μας στην ακόλουθη διεύθυνση:


http://infognomonpolitics.blogspot.com/
το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου