Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η οικονομική κρίση απειλεί τα ελληνικά Πανεπιστήμια!

   Επεκτείνεται η κρίση στην ανώτατη εκπαίδευση και οι δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολών οδηγούν σε αποφάσεις για «λουκέτα» σε πανεπιστημιακά τμήματα. Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών έκλεισε με απόφαση της γενικής συνέλευσής της για δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη), ενώ η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου «κατεβάζει ρολά» από την Πέμπτη για 15 ημέρες.

Αδύνατη η λειτουργία τους!

  Αιτία; Η υποχρηματοδότησή τους και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, οι οποίες όπως αναφέρουν οι διοικήσεις τους, καθιστούν τη λειτουργία τους αδύνατη. Στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου σταμάτησαν ήδη όλες οι εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές υπηρεσίες. Οι καθηγητές του ΕΜΠ καταγγέλλουν ότι πριν από δύο χρόνια στην Αρχιτεκτονική υπήρχαν 125 καθηγητές, εφέτος έχουν μείνει 73 και το επόμενο διάστημα αναμένεται να φύγουν άλλοι 20.


  Στην Καλών Τεχνών, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της διοίκησης της, «η συσσώρευση οξυμένων και ανεπίλυτων προβλημάτων που συνδέονται και απορρέουν από τις πολιτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας, έχουν οδηγήσει σε κατάσταση αδιεξόδου τη Σχολή, με αποτέλεσμα να είναι πλέον αδύνατη η ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία της».

Και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προειδοποιεί...

  Την Τετάρτη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θόδωρος Πελεγκρίνης, είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου ότι μέσα στην οικονομική κρίση που περνάει η χώρα, το πανεπιστήμιο πρέπει να βρει τρόπο να επιβιώσει. «Αν καταρρεύσουμε εμείς θα καταρρεύσει όλο το σύστημα της ανωτάτης εκπαίδευσης» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις περικοπές που έχουν γίνει στο ίδρυμα για την εξοικονόμηση χρημάτων (υπηρεσιακά αυτοκίνητα, χρήση τηλεφώνων κλπ.), σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποφύγουμε το ΔΝΤ στα Πανεπιστήμια». Ο κ. Πελεγκρίνης τόνισε ότι «είμαστε ένα τεράστιο Ιδρυμα που πρέπει να επιβιώσει. Εχουμε 2.000 καθηγητές, περίπου 60.000 ενεργούς φοιτητές και 1.200 διοικητικούς υπαλλήλους».

pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου