Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Μουσουλμάνοι και χριστιανοί συγκρούονται στη Βουλγαρία

Οι Βούλγαροι έχουν αρχίσει να ανησυχούν έντονα ότι θα καταστούν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα και οι εθνικιστικές ομάδες έχουν αναλάβει δράση
Η βουλγαρική απογραφή έδωσε ανησυχητικά στοιχεία για την πληθυσμιακή εξέλιξη της χώρας. Καταμετρήθηκαν 7.351.234 κάτοικοι, ενώ πριν από 10 χρόνια ήσαν περισσότεροι κατά 600.000 (7.928.901). Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον στη μετανάστευση, ιδίως νέων επιστημόνων, και δεύτερον ότι οι Τούρκοι και οι Ρομά εμφανίζουν μεν τη φυσιολογική τους εξέλιξη, ενώ οι Βούλγαροι παρουσιάζουν μείωση της γεννητικότητάς τους. Το συμπέρασμα, που εξάγεται είναι ότι οι Βούλγαροι θα καταστούν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα, γι’ αυτό και άρχισαν να ανησυχούν.

Αυτό, είναι καιρός, ότι πρέπει να ανησυχήσει και τους ομφαλοσκόπους Έλληνες αρμοδίους, διότι το ποσοστό των μουσουλμάνων στη Βουλγαρία, είναι μικρότερο από το αντίστοιχο στην Ελλάδα. Επίσημα, η Βουλγαρία είναι η χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον μεγαλύτερο αριθμό μουσουλμάνων συγκριτικά με τον συνολικό πληθυσμό της. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, είναι περίπου το 14% (10% Τούρκοι και 4% Ρομά).

Στην Ελλάδα, οι επίσημοι αριθμοί κάνουν λόγο για μεγαλύτερο του 10% μουσουλμάνων που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, ως προς τον συνολικό αριθμό κατοίκων, αλλά είναι φανερό πως πρόκειται για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (γίνεται λόγος και για διπλάσιο).

Στη Βουλγαρία άρχισαν ήδη οι συγκρούσεις μεταξύ Βουλγάρων και Τούρκων (εκεί οι Τούρκοι αναγνωρίζονται ως τουρκική εθνική κοινότητα). Οι οπαδοί του εθνικιστικού κόμματος «Ατάκα» διοργάνωσαν συλλαλητήριο φορώντας μπλουζάκια, στα οποία ήταν γραμμένο το σύνθημα: «Ντογάν να μας πληρώσεις 10 δισ. ευρώ». Ο Αχμέτ Ντογάν, είναι ο αρχηγός του τουρκικού κόμματος, που συγκυβερνούσε με τους σοσιαλιστές και το κόμμα του π. βασιλιά Συμεών, μέχρι να ηττηθούν από τον Μπορίσοφ.

Η συμπεριφορά του Ντογάν είναι προκλητική, στον ίδιο βαθμό των εν Ελλάδι τουρκοφρόνων βουλευτών της μειονότητας. Σε πομάκικα χωριά μάλιστα, διαβεβαίωνε τους κατοίκους ότι από αυτόν εξαρτώνται οι ποσοστώσεις των κρατικών επιδοτήσεων και αυτός θα αποφασίσει πού θα κατευθυνθούν. Οι οπαδοί του «Ατάκα» του ζητούν να πληρώσει 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την αποζημίωση που ζητά η Βουλγαρία για τις περιουσίες και τα σπίτια Βουλγάρων που κατασχέθηκαν από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Παράλληλα, ζητούσαν να μειωθεί η ισχύς των ηχείων στο μιναρέ του τζαμιού Μπάνια Μπάσα, που καλούν τους πιστούς του Ισλάμ σε προσευχή. Ίσως είναι αφορμή για αντιπαράθεση, πάντως έγινε πολιτικό ζήτημα ο θόρυβος από τα τζαμιά.

Ο Μπλάγκο Πετρόφ, ο οποίος είναι ο συντάκτης του διατάγματος για τη δημόσια τάξη στην πόλη Παζαρτζίκ, υποστηρίζει ότι τα παράπονα των κατοίκων δεν είναι μόνο αυτών που κατοικούν γύρω από τα τεμένη, αλλά, και εκατοντάδων μέτρων από αυτά. Και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, επενέβη λέγοντας ότι πρέπει να ελεγχθεί η ένταση των ήχων των τεμενών στις βουλγαρικές πόλεις, κατά τη στιγμή μάλιστα, που ο Ισλαμισμός δεν είναι η επίσημη βουλγαρική θρησκεία.
Γίνονται συχνά επεισόδια με τραυματισμούς, ακόμη και βουλευτών. Οι Βούλγαροι διαδηλωτές πέταξαν προχθές αυγά κατά των μουσουλμάνων που προσεύχονταν στην ανοικτή πλατεία, εκείνοι ανταπάντησαν με πέτρες. Οι συγκρούσεις μεταφέρονται και στα στούντιο. Ο ηγέτης του «Ατάκα» Βόλεν Σίντεροφ συνεπλάκη με τον Τούρκο ανεξάρτητο βουλευτή, Κόρμαν Ισμαΐλοφ, κατά τη διάρκεια προγράμματος που μεταδίδεται απευθείας. Ο Σίντεροφ υποστήριξε ότι τα τζαμιά στη Βουλγαρία μετατράπηκαν σε φωλιές εξτρεμιστών, ο Ισμαΐλοφ δήλωσε ότι κανείς δεν πηγαίνει στην εκκλησία ή στο τζαμί με μαχαίρια, και λόγο στο λόγο επήλθε η συμπλοκή.
Η έλλειψη ισονομίας στην ελληνική πολιτεία, όπου διαφαίνεται κάποιος ρατσισμός εις βάρος των Ελλήνων, ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη οδηγήσει σε παρόμοιες καταστάσεις. Δεν αρκούν όμως μόνον οι ευχές. Ας καταλάβουν οι αρμόδιοι, ότι οι ίδιοι θα είναι ηθικοί υποκινητές επεισοδίων, αν εξακολουθήσουν να μη εφαρμόζονται οι νόμοι.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου