Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Κύπρος: Μετεκλογικές "κρυάδες"...

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από τα αποτελέσματα της Κυριακής είναι η εκλογική νίκη του ΔΗΣΑΚΕΛ. Η αύξηση των ποσοστών τους σε σχέση με τις βουλευτικές του 2006 (οι οποίες ακολούθησαν το δημοψήφισμα του 2004 και μετέφεραν τα προβλήματα εσωκομματικής συνοχής) αποδεικνύει πως η ΔΗΣΑΚΕΛΙΚΗ ρητορεία του ΝΑΙ (γιατί περί αυτού πρόκειται) πέτυχε τον σκοπό της: την αναίρεση των επιχειρημάτων του ΟΧΙ.

Πολιτικοί όπως οι Γιώργος Κολοκασίδης, Μαρίνος Σιζόπουλος, Κυρ. Κενεβέζος και Ρίκος Ερωτοκρίτου, που αντιπροσώπευαν την «απορριπτική γραμμή», απέτυχαν να επανεκλεγούν. Εξάλλου, το ΔΗΚΟ απώλεσε 2 έδρες (πολύ καλά τα πήγε υπό τις περιστάσεις και ο Κάρογιαν μια χαρά βολεύεται...), ενώ η ΕΔΕΚ, το πλέον αξιοπρεπές κόμμα απέτυχε να αυξήσει την εκλογική της δύναμη. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο ΕΥΡΩΚΟ, που πραγματικά τα έκανε θάλασσα. Και η εκλογική αποτυχία έχει περιεχόμενο και όνομα: Δημήτρης Συλλούρης!

Η ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ και η πολιτική του γραμμή κατέστρεψαν την αντιομοσπονδιακή φωνή του 2004. Γέννημα του δημοψηφίσματος, το ΕΥΡΩΚΟ καπηλεύτηκε το αντιομοσπονδιακό ρεύμα της περιόδου, και αντί να χαράξει μια υγιή εθνική γραμμή, αναμασούσε τις ευρωσαχλαμάρες.


Ο Δημ. Συλλούρης ποτέ δεν υπήρξε αντιομοσπονδιακός. Άσχετα αν 5 μήνες πριν τις εκλογές ξεφώνησε το «Δημήτρη Δώστα Όλα» (αναφερόμενος στο Χριστόφια). Φίλαρχος και εγωιστής, μονοπωλούσε επί μακρόν την επικοινωνία του κόμματος. Παραμέρισε την αντιομοσπονδιακή πτέρυγα του ΕΥΡΩΚΟ, προκαλώντας εσωτερικές ταραχές και επιδιώκοντας την «παλαιοσυναγερμική» ηγεμονία στο κόμμα. Αυτά είναι γνωστά...

Το ΕΥΡΩΚΟ φοβήθηκε να προβάλει την εθνική, αντιομοσπονδιακή απελευθερωτική αντιπρόταση, που επέβαλλαν οι ιστορικές συνθήκες του 2004. Πιπιλώντας την κενού περιεχομένου «Ευρωπαϊκή λύση», ΟΥΔΕΠΟΤΕ δήλωσε την ιστορική αλήθεια για το εθνικό μας ζήτημα: «η Κύπρος είναι Ελληνική». Ουδέποτε!

Αντιθέτως, παρασύρθηκε και ανέπτυξε την βλακεία της 8ης Ιουλίου και της «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με σωστό περιεχόμενο» και σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ ενταφίασαν το εθνικό περιεχόμενο του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Η ανεπάρκεια του φιλοδιζωνικού πολιτικού λόγου, που εκδήλωσε ο «τρίτος πόλος», είχε οδηγήσει τότε μαθηματικά στην ήττα του μ. Τάσου Παπαδόπουλου.

Για όσους όμως γνωρίζουν περισσότερα, ας μή ξεχνούν την ύβρη που διέπραξε ο Δημ. Συλλούρης, που παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, επεχείρησε να ποδηγετήσει το εθνικό αντιομοσπονδιακό φοιτητικό κίνημα. Οι προειδοποιήσεις που δέχτηκε τότε ήταν πολλές και από παντού, αλλά έπεσαν στο κενό...
Επαληθεύτηκαν όμως την Κυριακή!


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

apoellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου