Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

"Στο κόκκινο" όλες οι τράπεζες σήμερα - Oυρές για αναλήψεις.


Στο "κόκκινο" και σήμερα όλες οι τράπεζες της χώρας με τους καταθέτες να σχηματίζουν ουρές για να αποσύρουν μέχρι και ποσά ... 500 ευρώ που είχαν ως κατάθεση. Υπολογίζεται ότι μόνο σήμερα έγιναν ναλήψεις περί το 1 δισ. ευρώ, ως απόρροια των δηλώσεων Γ.Παπακωνσταντίνου και Μ.Δαμανάκη περί πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ.
 
Τι σημαίνει "στο κόκκινο": Σημαίνει ότι οι αναλήψεις ήταν περισσότερες από τις καταθέσεις και αυτό το φαινόμενο διαρκεί μέρες τώρα, με αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς τα αποθεματικά των τραπεζών.
 
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 65 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να εκταμιευτούν δόσεις ζωτικής σημασίας τον Ιούνιο και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διέψευσε τις «αβάσιμες», όπως τις χαρακτήρισε, φήμες ότι ενδέχεται να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 6 Ιουνίου για την Ελλάδα και μετά από λίγο το συγκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παρά τις ανακοινώσεις Δαμανάκη και την σπέκουλα των  περασμένων ημερών, τόσο το ΔΝΤ, όσο και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με γραπτές ανακοινώσεις τους έδωσαν το στίγμα ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για την δόση του Ιουνίου και ότι πιθανότατα η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι για τις 20 Ιουνίου και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο επείγουσες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι κινήσεις για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το 2012 και το 2013 (μένουν ακάλυπτες δανειακές ανάγκες 27 δισ. το 2012 και 32 δισ. το 2013) επιταχύνθηκαν μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, στις 29 Ιουνίου.

Όπως φέρεται να είπαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 65 δισ. ευρώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μίγμα εγγυημένων δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, πρόσθετα μέτρα στο σκέλος των εσόδων καθώς και μία «πρωτοφανή» έξωθεν εποπτεία της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων. Που σημαίνει ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι την πώληση των περιουσιακών στοχείων της Ελλάδας!
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου