Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Το Ισραήλ έχει φίλο την Ελλάδα και ...πελάτη τη Τουρκία!

Εμείς τώρα είμαστε οι φίλοι. Όμως φαίνεται ότι κάποιος απροσδιόριστος διασταγμός δεν μας αφήνει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη καλή σχέση, ή τέλος πάντων αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό. Ελλάδα και Ισραήλ ,υποτίθεται ότι αυτή τη στιγμή έχουν τις καλύτερες σχέσεις που είχαν ποτέ,αλλά όπως διαβάζουμε στα tourkikanea.gr το Ισραήλ εξακολουθεί να πουλά όπλα στη Τουρκία. Η σχετική με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά ένταση δεν στάθηκε εμπόδιο στην πώληση ενός στρατιωτικού συστήματος από το Ισραήλ προς την Άγκυρα.

Ενώ διαρκεί η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ σχετικά με τον νέο δρομολόγιο του πλοίου Μαβί Μαρμαρά που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, έγινε γνωστό πως την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ενέκρινε πώληση στρατιωτικής κατασκοπευτικής κάμερας που είχε παγώσει επί μακρόν.


Η είδηση της ιστοσελίδας Media Line της 19ης Μαΐου ανέφερε πως το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ με μια απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ¨καρότο και μαστίγιο¨ ενέκρινε την πώληση στην Τουρκίας της εξελιγμένης κάμερας πληροφοριών και του συστήματος στιγμιαίων εικόνων LOROP. Αυτή η έγκριση έρχεται 1,5 χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Το σύστημα LOROP σχεδιάζεται να ενσωματωθεί στα αμερικανικής κατασκευής F-4 και F-16. Η ηλεκτροοπτική κάμερα του συστήματος LOROP είναι μια από τις πιο εξελιγμένες στρατιωτικές κατασκοπευτικές κάμερες και έχει την δυνατότητα να παράσχει εικόνες υψηλής ευκρίνειας μέρα και νύχτα. Το σύστημα LOROP μεταδίδει αυτόματα τις εικόνες στο κέντρο διοίκησης, ενώ τα αεροπλάνα που το φέρουν μπορούνε να τραβήξουν εικόνες από το πεδίο πολέμου χωρίς καν να μπούνε στον εχθρικό εναέριο χώρο.

Ο συγκεκριμένο σύστημα είναι απολύτως βέβαιο ότι ενδιαφέρει την ελληνική ΠΑ, η οποία έχει διαπιστώσει ότι τα recce pods που παραγγέλθηκαν μαζί με την τελευταία “παρτίδα” F-16 δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες με βάση τις οποίες επιλέχτηκαν και παραγγέλθηκαν. Τα συγκεκριμένα recce pods της εταιρείας Goodrich η οποία για πρώτη φορά κατασκεύαζε τέτοια συστήματα είχαν επιλεγεί -προς μεγάλη έκπληξη- με το επιχείρημα ότι θα μποορύν να δίνουν live εικόνα. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει εφικτό,σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Πολωνία η οποία έχει αγοράσει τα ίδια αεροσκάφη και τα ίδια recce pods.

Σ΄ ότι αφορά τις πωλήσεις του Ισραήλ. Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει φανεί να υπάρχει κινητικότητα ανάλογη μ΄ αυτή που περιγράψαμε σε επίπεδο εξοπλισμών,δεν οφείλεται στην ισραηλινή πλευρά,αλλά στην ατολμία της Ελλάδας να προχωρήσει σε συζητήσεις είτε για προτάσεις των ισραηλινών ,είτε για επιθυμίες των Γενικών Επιτελείων που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου