Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ωρολογιακή βόμβα μεταδοτικών νοσημάτων στην καρδιά της Αθήνας - Έκτακτα μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Λοιμώδη νοσήματα υψηλής μεταδοτικότητας, όπως φυματίωση, ψώρα, ηπατίτιδες, AIDS, σύφιλη, εμφανίζουν στην πλειοψηφία τους οι αλλοδαποί που διαβιούν στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. διαβιούν περισσότεροι από 100.000 παράνομοι μετανάστες. Ενδέχεται πολύ σοβαρά, εφόσον αποφεύγουν τον έλεγχο των αρχών, η πλειοψηφία τους να μην γνωρίζει ότι νοσεί κάποιες από αυτές τις μεταδοτικές ασθένειες.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά την φυματίωση, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι δεδομένου πως είναι νόσος του αναπνευστικού, κυρίως μεταδιδόμενη με τον συγχρωτισμό και τα σταγονίδια, οι ασθενείς αυτοί αποτελούν «υγειονομική βόμβα» στον κοινωνικό ιστό.

Το υπουργείο Υγείας γνωρίζοντας ασφαλώς ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη μετάδοσης ασθενειών σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, σχεδιάζει να ρίξει στην μάχη ειδικά υγειονομικά κλιμάκια με σκοπό την καταγραφή των κρουσμάτων και παραπομπή τους σε νοσηλεία, σε συνεργασία με όλα σχεδόν τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ, από τα Πατήσια μέχρι τους Αμπελόκηπους, την Κυψέλη ως το Παγκράτι και το Γκάζι.


Οι κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ εφοδιασμένες με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και στελεχωμένες με ειδικό επιστημονικό προσωπικό θα κινούνται καθημερινά στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, κυρίως σε πλατείες και «κόκκινες» περιοχές στις οποίες από τους δειγματοπληπτικούς ελέγχους έχει παρατηρηθεί μεταδοτική έξαρση.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην υπηρεσία του κοινού θα διατεθεί και ειδική τηλεφωνική γραμμή σε άμεση σύνδεση με τους επικεφαλείς των μονάδων για την άμεση μετάβαση των υγειονομικών κλιμακίων στα σημεία που εντοπίζονται κρούσματα ασθενειών.




Μάνος Μεϊμαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου