Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ !

Ιστοσελίδα ¨burasibatitrakya¨ 8-6-2011
Τα ¨40 Κουρμπάνια¨ οργανώνονται την Κυριακή
Τα ¨40 Κουρμπάνια¨ μια από τις σημαντικές παραδόσεις των Τούρκων των Βαλκανίων οργανώνεται στις 12 Ιουνίου ημέρα Κυριακή.
Κατά την τελετή ¨40 Κουρμπάνια¨ που θα πραγματοποιηθεί κοντά στο χωριό Χλόη σε απόσταση 2 χιλ. από τα σύνορα με τη Βουλγαρία, θα μοιρασθεί στους μετέχοντες το γνωστό φαγητό μπακιρλαμά. Στα ¨40 Κουρμπάνια¨ μπορούνε να μετέχουν όλοι.

Από πότε έμειναν τα ¨40 Κουρμπάνια¨ ;

Ο τουρκικός στρατός μετά την κατάληψη της Αδριανούπολης και του Διδυμοτείχου συνέχισαν την πορεία τους προς τα δυτικά, και στην περιοχή Τανριντάγ υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις. Οι Τούρκοι επιδρομείς είχαν επικεφαλής τους 40 στρατιώτες από την περιοχή του Χορασάν, είχαν εκατοντάδες θύματα-μάρτυρες αλλά τελικά κέρδισαν μεγάλες νίκες και κατέκτησαν την περιοχή. Αυτή η σύγκρουση λοιπόν λέγεται ¨40 Πολεμιστές¨ επειδή σε αυτήν πέθαναν οι 40 πολεμιστές που είχαν έρθει από το Χορασάν. Ο εορτασμός λοιπόν της νίκης των 40 πολεμιστών λεγόταν ¨Γιορτή των Πολεμιστών¨, ¨Θυσία Πολεμιστών¨ και τέλος στις μέρες μας ¨40 Κουρμπάνια¨.
Από τους ήρωες αυτούς στις μέρες μας έχουν μείνει μόνο πέντε τάφοι. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε απόσταση 10 χλμ μέσα στη Βουλγαρία. Εκείνοι οι τάφοι που βρίσκονται κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα λέγονται ¨Σωστοί Πολεμιστές¨.
Πριν τον καθορισμό των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων στην τελετή μετείχαν και ομογενείς από την Βουλγαρία. Μετά τον καθορισμό των συνόρων το 1920 η τελετή καθορίστηκε να γίνεται σε περιοχή της Χλόης.
Είναι μια εκδήλωση που κάνει ο λαός της περιοχής για να τιμήσει τους 40 Τούρκους επιδρομείς που κατέλαβαν την περιοχή ¨40 Κουρμπάνια¨ και μια έκφραση ευχαριστίας για την νίκη τους.
Με βάση την παράδοση τα ¨40 Κουρμπάνια¨ αιώνες τώρα γιορτάζονταν κατά την πρώτη Πέμπτη και 40 μέρες από το Χιντρελλέζ (6- Μαΐου). Στις μέρες μας όμως για να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή μεταφέρθηκε την Κυριακή.
Σχόλιο :  Είναι δυνατόν να ανεχόμαστε το προξενείο να οργανώνει τέτοια γιορτή στην Ελληνική Θράκη. Διότι εννοείται πως θα έχει -όπως κάθε χρόνο- πρωταγωνιστικό ρόλο.
Για να δούμε θα τολμήσει να πατήσει το πόδι του κανένας κολοέλληνας επίσημος ; Γιατί αν πάει, τότε με την ίδια λογική ας πάει και στους εορτασμούς για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου ! 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου