Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Προς εθελουσία έξοδο στο Δημόσιο - Στόχος η απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το 2014

Ένα τελευταίο αλλά διπλό διάβημα, ταυτόχρονα στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνή παράγοντα, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός.

Σε ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον για την κυβέρνησή του καταρτίζει ένα μάλλον προβλεπόμενα σκληρό -και συμφωνημένο με την τρόικα- μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και ένας απρόβλεπτων διαστάσεων ανασχηματισμός.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το σχέδιο μετά τη συμφωνία της τρόικας, εκτός από ευρείας έκτασης ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, θα προβλέπει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δημοσίων υπαλλήλων. Κυρίως πτυχιούχων και υψηλόβαθμων, οι οποίοι έχουν και τις υψηλότερες απολαβές, πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα.

Η εθελουσία θα προβλέπει την οικειοθελή αποχώρηση από το δημόσιο τομέα με την ευθύνη του κράτους να καλύπτει εργατικές και εργοδοτικές εισφορές συν τις καλύψεις για τα επικουρικά και το Ταμείο Πρόνοιας, ακολούθως ο απομακρυνθείς υπάλληλος θα μπορεί να πάρει τη σύνταξή του -είτε ολόκληρη με 25ετία ή στο 58ο έτος της ηλικίας του, είτε μειωμένη στο 56ο έτος-, με τη συμπλήρωση δηλαδή κατά περίπτωση των προβλεπόμενων ορίων ηλικίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις μέχρι το 2014.

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θεωρείται χαμηλού κόστους, καθώς περιλαμβάνει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και απευθύνεται κυρίως σε δημόσιους υπαλλήλους που ασκούν παράλληλη δραστηριότητα (μηχανικοί, οικονομολόγοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, γιατροί κ.λπ. οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν ένα ελεύθερο επάγγελμα αντλώντας υψηλό εισόδημα, ενώ το Δημόσιο προσφέρει τη σιγουριά της ασφαλιστικής κάλυψης, υγειονομική περίθαλψη και μελλοντική σύνταξη).

Αμέσως μετά την επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στις αρχές Ιουλίου δηλαδή, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έναν ευρείας έκτασης ανασχηματισμό με τη συγκρότηση ενός κλειστού πυρήνα υπουργών για τον καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό. Κάτι που συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου ακόμη και στο ήμισυ με το φιλόδοξο στόχο για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.
 
hellenicrevenge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου