Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ... ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ, ΚΥΡΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ;

Ούτε που τολμάει να αναφέρει τη λέξη τούρκος η Διαμαντοπούλου, στο μήνυμά της για την Ποντιακή Γενοκτονία η υπουργέσα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με την Αννούλα -που ήθελε δεύτερη επίσημη γλώσσα της Ελλάδας τα αγγλικά, για να μην ξεχνιόμαστε- "η ιστορική γνώση βοηθά να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας σε σχέση με το πολιτισμικό και εθνικό μας περιβάλλον, αλλά και σε σχέση με τους «άλλους» στο πλαίσιο των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της παγκόσμιας κοινωνίας"! Να και το πολυπολιτισμικό και... αντιρατσιστικό μήνυμα της Διαμαντοπούλου! Στο μήνυμά της η λεγάμενη λέει:
"Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».
Με την εξόντωση και την αναγκαστική μετοικεσία ο Ελληνισμός του Πόντου ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές εστίες του.
Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και τιμής. Είναι αφορμή να γνωρίσουμε την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία αποτελεί τμήμα της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι Έλληνες του Πόντου ήταν ζωντανό μέρος της οικουμενικής δυναμικής του Ελληνισμού. Να αναγνωρίσουμε ότι η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας. Να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων.
Με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», καλώ τα σχολεία να αναπτύξουν δράσεις με στόχο τη γνωριμία με τον ποντιακό πολιτισμό και την ανάπτυξη της ιστορικής γνώσης και σκέψης των μαθητών. Η ιστορική γνώση βοηθά να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας σε σχέση με το πολιτισμικό και εθνικό μας περιβάλλον, αλλά και σε σχέση με τους «άλλους» στο πλαίσιο των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της παγκόσμιας κοινωνίας.
Η ιστορία είναι η γνώση του παρελθόντος, που στοχεύει στην κατανόηση του παρόντος, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του μέλλοντος. Αποδοκιμάζει τη μισαλλοδοξία και την καταστροφή. Βοηθά τους λαούς να ζήσουν με ελευθερία, ειρήνη, συνεργασία, αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή. Και εμείς αυτό αποζητούμε, χωρίς να ξεχνούμε.

Άννα Διαμαντοπούλου"

eglimatikotita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου