Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Δήλωση-σοκ Μπουτάρη: Τιμή να είναι η Θεσσαλονίκη γεννέτειρα του Κεμάλ

Προκαλεί για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προχωρώντας σε εγκωμιαστικά σχόλια για τον σφαγέα Ποντίων και Μικρασιατών

Σε μια νέα προκλητική δήλωση προχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από την Κωνσταντινούπολη, επιφυλάσσοντας εγκωμιαστικά σχόλια για τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον υπ' αριθμόν ένα υπεύθυνο της γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων, αλλά και σφαγέα των ελληνικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που η Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα του Μουσταφά Κεμάλ, χωρίς βέβαια να αναλογίζεται ότι στην πόλη όπου είναι δήμαρχος κατοικούν χιλιάδες Πόντιοι και Μικρασιάτες.


«Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας σημειώνουν σταθερή πρόοδο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τοπμπάς, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να ενισχυθούν οι σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη. «Η Θεσσαλονίκη σημαίνει πολλά για τους Τούρκους, ως η πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ», δήλωσε.

Κατά τα άλλα, ο κ.Μπουτάρης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέπτεται την Πόλη, η οποία συνυπήρξε με τη Θεσσαλονίκη από τα βάθη της Ιστορίας, ενώ δήλωσε πως επιθυμεί οι πολίτες των δύο χωρών να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, ότι επιθυμεί να γνωρίσουν οι Τούρκοι τα οθωμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης και ότι πιστεύει πως οι ανταλλαγές φοιτητών και το άνοιγμα νέων πανεπιστημίων σίγουρα θα αναπτύξουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Αυτό που είναι σημαντικό», τόνισε, «είναι οι Τούρκοι να αισθάνονται σαν το σπίτι τους στην Θεσσαλονίκη, όπως οι Έλληνες αισθάνονται σαν το σπίτι τους στην Κωνσταντινούπολη». Είπε ακόμα ότι στόχος της επίσκεψής του είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης πόλης.

Ο κ. Toπμπάς κάλεσε ομάδες Ελλήνων τεχνικών να επισκεφτούν την Πόλη για να επωφεληθούν από την εμπειρία της Δημαρχίας σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού, μεταφορών, διαχείρισης στερεών αποβλήτων και υπηρεσιών του Δήμου.

«Η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας συνιστά σημαντική συνεισφορά στις σχέσεις των δύο χωρών», είπε και τόνισε ότι πιστεύει σε μια γόνιμη συνεργασία με τον κ. Μπουτάρη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ακόμη με παράγοντες του τουρισμού και ανακοίνωσε ότι από την 27η Μαΐου οι Τουρκικές Αερογραμμές αρχίζουν απευθείας πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη.

Το ειδα στο: http://peripatris.blogspot.com/2011/05/blog-post_9538.html#ixzz1MoVezDWI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου