Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Πολωνοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι μετανάστες στην Ολλανδία, «δοκιμάζουν» την υπομονή των αρχών…

viviane-redingΟι Ολλανδοί τους πήραν χαμπάρι και πήραν τα μέτρα τους, προκαλώντας όμως την αντίδραση της Βαρσοβίας, που επικαλείται την κοινοτική νομοθεσία και διαμαρτύρεται έντονα. Ο λόγος για την τακτική των μεταναστών από πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής & Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι μεταβαίνουν στις πλουσιότερες δυτικές και εκμεταλλεύονται τα συστήματα πρόνοιας & υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, απομυζώντας τα στην κυριολεξία. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και εδώ, στο ΕΣΥ αλλά και στο ΙΚΑ, με τους Βούλγαρους μετανάστες να αποδεικνύονται «άσσοι» στην εξαπάτηση του (προβληματικού) Ταμείου.
Το θέμα έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους Πολωνούς ευρωβουλευτές να διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά των Ολλανδών, οι οποίοι, όντας σε απόγνωση από τη ζημία που προκαλούν οι Πολωνοί μετανάστες (άνω των 150.000), δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να απελάσουν κάποιους από αυτούς, ιδιαίτερα τους παραβατικούς. Ήδη, η κυβέρνηση της χώρας παίρνει σειρά μέτρων κατά των Βούλγαρων και Ρουμάνων μεταναστών, οι οποίοι καταφτάνουν στη χώρα, σε αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος.

Ο Πολωνός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Jacek Saryusz-Wolski (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να τερματιστούν οι διακρίσεις εις βάρος των ομοεθνών του στην Ολλανδία. Η Χάγη, είχε ήδη διανείμει ένα non paper στους εν ΕΕ εταίρους της, για να προλάβει αντιδράσεις, όπου εξηγούσε τις αλλαγές στο νομοθετικό της πλαίσιο για τη μετανάστευση, με στόχο «την επίτευξη μιας δυνατότερης, ασφαλέστερης και πιο ευημερούσας Ευρώπης».
Στο non paper, γίνεται σαφής λόγος για την εκδίωξη μεταναστών και των οικογενειών τους, οι οποίοι κάνουν δυσανάλογη χρήση των προνοιακών κοινωνικών παροχών της χώρας, ή έχουν διαπράξει πολύ σοβαρά ή επαναλαμβανόμενα αδικήματα. Επειδή το κακό στην Ολλανδία παράγινε, η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να υιοθετήσει νομοθεσία, η οποία θα περιορίζει τα επιδόματα ανεργίας μόνο σε όσους ζουν νόμιμα στη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Στην επιστολή του, ο Saryusz-Wolski μιλά για διακρίσεις στις προτάσεις του Ολλανδού υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης για αλλαγές στην Οδηγία 38/2004, που εγγυάται το δικαίωμα των πολιτών των χωρών της ΕΕ να μετακινούνται και να ζουν ελεύθερα στην επικράτειά της. Ο δε Πολωνός ευρωβουλευτής, ζητά να μάθει να οι Ολλανδοί ζήτησαν τη γνώμη της Επιτροπής, πριν προχωρήσουν στις αλλαγές στη μεταναστευτική τους νομοθεσία και αν αυτές, έχουν εξεταστεί από τις Βρυξέλες.
Η αρμόδια επίτροπος Viviane Reding, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η διοίκηση της ΕΕ θα αντιτεθεί σε μεταναστευτικές πολιτικές της Ολλανδίας που δεν συνάδουν με τα στάνταρτ της ΕΕ... Στις Βρυξέλες, οι χαρτογιακάδες δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει.

elkosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου