Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ...


Πανάκριβα ακίνητα σε Ακρόπολη, Θεσσαλονίκη, Ψυχικό, Πεδίον Άρεως και Κορινθία. Ερευνώνται και αυτά που έχει γράψει στη νυν και την πρώην σύζυγό του.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα είναι τα ακίνητα – φιλέτα, που απόκτησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ή οι στενοί συγγενείς του κατά την πολιτική του σταδιοδρομία και τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ. Οι μέχρι στιγμής έρευνες αποκαλύπτουν έναν "χορό" εκατομμυρίων με αγοραπωλησίες ακινήτων, εμπλοκή εταιρείών offshore και επενδυτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα όσον αφορά τα ακίνητα, μιλάμε – πέραν του πανάκριβου ακινήτου (εκτιμάται στα 6,5 εκ.) της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ιδιοκτησίας της συζύγου του – για: Ακίνητο αξίας 1,5 εκ. ευρώ που αγόρασε ο κ. Τσοχατζόπουλος για την πρώην σύζυγό του στο Παλαιό Ψυχικό, δύο διαμερίσματα συνολικής αξίας 380.000 ευρώ στην οδό Κομνά Τράκα στο Πεδίον του Άρεως, το σημερινής αξίας 700.000 ευρώ διαμέρισμα της οδού Νίκης στη Θεσσαλονίκη - ανήκει στην κόρη του-, αλλά και η αξίας 350.000 ευρώ εξοχική κατοικία στον Κόρφο Κορινθίας. Αν σε αυτά τα ακίνητα προστεθεί και το πρώτο του σπίτι στο Χαλάνδρι, η συνολική του ακίνητη - σύμφωνα με την εφημερίδα - περιουσία αποτιμάται στα 10 εκατομμύρια ευρώ!


Το ακίνητο στην οδό Κομνά Τράκα κοντά στο Πεδίον του Άρεως
Το ακίνητο στην οδό Κομνά Τράκα κοντά στο Πεδίον του Άρεως

Μεσοτοιχία με την Torcaso!

Τα διαμερίσματα στο Πεδίον του Άρεως τα αγόρασε ο κ. Τσοχατζόπουλος τον Ιούνιο του 2004 για να τα χρησιμοποιήσει ως γραφεία, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντί 115.000 ευρώ και έχουν εμβαδό 142 τετραγωνικά το ένα και το άλλο 59 τ.μ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, η πολυκατοικία είναι μεσοτοιχία με πενταόροφο κτίσμα ιδιοκτησίας της offshore εταιρείας Torcaso ιδιοκτησίας Σαχπατζίδη – είχε περάσει από την ιδιοκτησίας της και το ακίνητο της οδού Αρεοπαγίτου – η οποία εμπλέκεται στο Βατοπέδι. Το συγκεκριμένο μάλιστα ακίνητο ελέγχεται στην έρευνα για τις ανταλλαγές.


Ακόμη ένα σημείο που δημιουργεί ερωτήματα είναι το γεγονός ότι την κατασκευή του ακινήτου της offshore είχε αναλάβει η ίδια βορειοελλαδική εταιρεία που ανακαίνισε τα δύο γραφεία του κ. Τσοχατζόπουλου αλλά και το τριώροφο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μάλιστα η ανακαίνιση της Αρεοπαγίτου ξεκίνησε με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ και τελικά δαπανήθηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ – όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Όσον αφορά το σπίτι – 184 τετραγωνικών – στην παραλία της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους, σε ένα από τα ακριβότερα σημεία της πόλης και βλέπει “πιάτο” τον Θερμαϊκό. Σύμφωνα με κτηματομεσίτες η σημερινή του αξία φτάνει το 1,1 εκ. ευρώ. Το σπίτι του τρίτου ορόφου αγοράστηκε το 1996 από την κόρη του υπουργού έναντι 200 εκ. δραχμών. Στο παρελθόν, ο κ. Τσοχατζόπουλος ερχόταν συχνά στο διαμέρισμα ενώ πολλές φορές έχει δεξιωθεί εκεί φίλους και γνωστούς ειδικα μέτά το γάμο με την κ. Σταμάτη – σύμφωνα με την εφημερίδα.


Το σπίτι στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Το σπίτι στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Πέραν των ακινήτων στο άστυ, ο κ. Τσοχατζόπουλος διαθέτει και μία βίλα παραθαλάσσια στον Κόρφο Κορινθίας, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Πρόκειται για ακίνητο εμβαδού 147 τετραγωνικών και εμπορικής αξίας 350.000 ευρώ. Αγοράστηκε το 1994 και ανήκει σε αυτόν και την πρώην συζυγό του εξ' ημισείας. Σύμφωνα με τη Real News, ακίνητα του πρώην υπουργού στην ίδια περιοχή ερευνώνται από το ΣΔΟΕ καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό αν ανήκουν στον κ. Τσοχατζόπουλο ή στον κουμπάρο του Παύλο Νικολαϊδη.

Το σπίτι στον Κόρφο με πανέμορφη θέα στον Κορινθιακό
Το σπίτι στον Κόρφο με πανέμορφη θέα στον Κορινθιακό

Όσον αφορά το σπίτι στο Ψυχικό, αυτό αγοράστηκε στο όνομα της πρώην συζύγου του Γκούντρουν έναντι τότε 350 εκατομμυρίων δραχμών. Αγοράστηκαν από το μηχανικό κ. Καριώτη, ο οποίος έχτισε σε οικόπεδο της περιοχής δύο μεζονέτες, μία εκ των οποίων πωλήθηκε στον Άκη Τσοχατζόπουλο, σύμφωνα με την Real News της Κυριακής.Σήμερα το ακίνητο της οδού Σικελιανού στο Παλαιό Ψυχικό κοστολογείται στο 1 - 1,2 εκ. ευρώ.

Το σπίτι στο Ψυχικό
Το σπίτι στο Ψυχικό

Τα ακίνητα ερευνώνται από το ΣΔΟΕ αλλά και την Επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ώστε να διαπιστωθεί αν ο πρώην υπουργός και εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ μπορεί να τα δικαιολογήσει από τα εισοδήματά του. Το ΣΔΟΕ έχει στείλει διάβημα επίσης στις ΗΠΑ σχετικά με την off shore Nobilis – περιήλθε στην ιδιοκτησία της το ακίνητο της Διονυσίου Αρεποαγίτου και το πώλησε στην κ. Σταμάτη – ώστε να διαπιστωθεί με τί άλλα ακίνητα εμπλέκεται.

Καταγγελίες για επενδυτικές δραστηριότητες και λογαριασμούς

Σύμφωνα με τη Real News, ερευνώνται ακόμη πιθανές επενδυτικές δραστηριότητες του πρώην υπουργού, όπως καταγγελία για πιθανή συμμετοχή του σε ποσοστό 70% στο ακίνητο, όπου στεγάζεται πολυκατάστημα καλλυντικών κοντά στη Μητρόπολη. Επίσης ερευνάται, πιθανή συμμετοχή του σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στο Καρπενήσι, με τον διευθυντή του γραφείου του Γ. Αγραφιώτη, ο οποίος διετέλεσε και διευθυντής του γραφείου υπουργού Άμυνας την περίοδο 1996-99 αλλά και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης από το 2001 ως το 2004.

Επίσης ελέγχονται - σύμφωνα με τη Real News - ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς της πρώην συζύγου του Α. Τσοχατζόπουλου, που υπεερβαίνουν τα επτά εκ. ευρώ. Υποψίες έχει κινήσει το γεγονός ότι υπάρχουν καταθέσεις που συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο του διαζυγίου.

Τα ακίνητα της κόρης

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν και ακίνητα της κόρης του πρώην υπουργού Αρετής. Η κ. Τσοχατζοπούλου δηλώνει – σύμφωνα με πληροφορίες της Real News – εισοδήματα 25.000 με 60.000 ευρώ, τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια, ωστόσο πραγματοποιεί αγορές ακινήτων ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

Η προέλευση των εσόδων δεν προκύπτει από τα τακτικά της εισοδήματα αν και στο “πόθεν έσχες” που υπέβαλε το 2007 αναφέρεται ότι εισέπραξε ποσό 2,145 εκατομμυρίων από πώληση ακινήτου.

Το ακίνητο είχε πωληθεί το 2005, ωστόσο στη φορολογική δήλωση εκείνης της χρονιάς – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – καταγράφεται το ποσό των 270.000 ευρώ που προέρχεται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή συναλλάγματος,δάνεια και δωρεές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, “ενδιαφέρον” παρουσιάζει το γεγονός ότι από το 2003 ως το 2009, η κ. Τσοχατζοπούλου αποκτά κάθε χρόνο και από ένα ακίνητο, για την αγορά του οποίου καταβάλλει δικά της χρήματα αφού από τις φορολογικές της δηλώσεις δεν προκύπτει λήψη δανείων.

Στη δήλωσή του “πόθεν έσχες” εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια οκτώ ακινήτων, σύμφωνα με τη Real News. Συγκεκριμένα διαθέτει πλήρη ή ψιλή κυριότητα σε: δύο διαμερίσματα 198 τ.μ. και 73 τ.μ. στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, οικόπεδο 271 τ.μ. στην οδό Κεφαλληνίας, οικόπεδα 532 τ.μ. και 469 τ.μ. με οικία, στον Κόρφο Κορινθίας, το διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης και δύο αγροτεμάχια 1.216 τ.μ. και 745 τ.μ. στην Αμάρυνθο Κορινθίας.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει διώροφο ακίνητο – 270 τ.μ. - της οδού Δεινοκράτους, το οποίο αγόρασε το 2006 και είναι η κύρια κατοικία της. Πωλητής του ακινήτου είναι ο Α. Οικονομίδης, πρόεδρος της Arcon Constructions, ο οποίος το αγόρασε από την Bluebell S.A. η οποία είχε ελεγχθεί ως ενδιάμεση εταιρεία στην υποθεση των TOR – M1.

Η κόρη του πρώην υπουργού – σύμφωνα με τη Real News – έχει περάσει από κρατικές θέσεις, μεταξυ αυτών και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Με την εμπειρία της στο χώρο των ΑΜΕΑ, διορίστηκε πρέδρος στο ΚΑΑΠ Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ) και βρέθηκε στο στόχαστρο της δημοσιότητας για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο ίδρυμα. Σημειώνεται ότι το όνομά της φιγουράρει και στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου.

Ερωτήματα προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι μαζί η Αρετή Τσοχατζοπούλου εμφανίζεται ως μέτοχος της τεχνικής εταιρείας ΑΤΕΦΑ ΑΕ, με τη Ευφροσύνη Λαμπροπούλου - επί πολλά έτη λογίστρια του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η κ. Λαμπροπούλου εργαζόταν επίσης για την off shore Torcaso από το 1999 μέχρι το 2007. Εντύπωση προκαλεί ότι – σύμφωνα με τη Real News – παρά το γεγονός ότι η Torcaso μέχρι τη διάλυσή της εμφάνιζε έδρα τη Λευκωσία, στη σφραγίδα της αναφερόταν ως διεύθυνση η Π. Καλλιγά 23 ακριβώς δίπλα από την οικία της κ. Λαμπροπούλου.

Επίσης, η κ. Λαμπροπούλου εμφανίζεται ως αντίκλητος της Torcaso κατά την αγοραπωλησία της τωρινής οικίας του Ά. Τσοχατζόπουλου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Το σπίτι επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που έχει "περάσει" από δύο off shoreΤο σπίτι επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που έχει "περάσει" από δύο off shore
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου