Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Και τα Σκόπια στον αγωγό South Stream...

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Ρωσία, σε τριήμερη επίσκεψη, δήλωσε ότι η ρωσική εταιρία Gazprom συμφώνησε να συμπεριληφθεί η ΠΓΔΜ στη...διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream μέσω διακλάδωσης (σ.σ. ο αρχικός σχεδιασμός του South Stream παρέκαμπτε την ΠΓΔΜ).

«Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε φτηνή ενέργεια και ενεργειακή επάρκεια και σταθερότητα για τη χώρα», τόνισε ο κ. Ιβάνοφ ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της Gasprom, Αλεξέι Μίλερ, στο πλαίσιο διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο κ. Ιβάνοφ συναντήθηκε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη και με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μενβέντεφ. Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεφσκι, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Ιβάνοφ στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση την οποία σύντομα θα ακολουθήσει υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

Ο κ. Στάβρεφσκι πρόσθεσε ότι ομάδα ειδικών της Gazprom θα προσδιορίσει προηγουμένως την ακριβή διαδρομή της διακλάδωσης του αγωγού προς την ΠΓΔΜ, ενώ η υλοποίηση του σχεδίου θα ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο κ. Στάβρεσκι τόνισε επίσης ότι η απόφαση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς έτσι η ΠΓΔΜ τοποθετείται πλέον εντός του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη.

Σύμφωνα με τον κ. Στάβρεφσκι η συνεργασία με την Gazprom φιλοδοξεί να συμπεριλάβει ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου της ΠΓΔΜ, καθώς και την κατασκευή σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου