Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταθέσουν νομοσχέδιο που θα αρνείται την υπηκοότητα σε παιδιά μεταναστών

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Αριζόνα σχεδιάζουν να καταθέσουν το φθινόπωρο νομοσχέδιο που θα προβλέπει να μην εκδίδονται πιστοποιητικά γεννήσεως για παιδιά που... έρχονται στη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες από μετανάστες δίχως άδεια παραμονής, μετέδωσαν ΜΜΕ χθες Τρίτη.

Βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ, όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην επικράτεια της χώρας θεωρούνται αυτόματα πολίτες της.


Ο Τζον Κάβανο, μέλος της πολιτειακής Βουλής, δήλωσε στο CNN ότι το νομοσχέδιο δεν αντίκειται στο Σύνταγμα.

"Αν ανατρέξετε στις αρχικές προθέσεις εκείνων που κατάρτισαν [το Σύνταγμα] . . . δεν υπήρχε ποτέ η πρόθεση να εκχωρείται η υπηκοότητα σε αλλοδαπούς [χωρίς άδεια εισόδου και παραμονής]", είπε ο Κάβανο, ο οποίος είχε ταχθεί τον Απρίλιο υπέρ του νόμου ο οποίος δίνει ευρείες εξουσίες στην αστυνομία σε ό,τι αφορά την καταδίωξη μεταναστών χωρίς χαρτιά και την απέλασή τους, αλλά και την τιμωρία όσων τους προσφέρουν εργασία, κ.λπ.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι έχει στόχο αυτά που αποκαλούν "μωρά-άγκυρες". Καθώς τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ αποκτούν αυτόματα την υπηκοότητα, καθίστανται ισχυρό νομικό επιχείρημα --ή "άγκυρα"-- ώστε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να αποκτήσουν άδειες παραμονής.

Η Κίρστεν Σίνεμα των Δημοκρατικών, μέλος της πολιτειακής βουλής των αντιπροσώπων, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο "παραβιάζει άμεσα το Σύνταγμα των ΗΠΑ ". Τόνισε πως το "νομοσχέδιο για τα λεγόμενα 'βρέφη άγκυρες' δεν προσφέρει καμιά λύση στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Αριζόνα".

Η συγκεκριμένη πολιτεία, η οποία συνορεύει με το Μεξικό, δέχεται μεγάλο μέρος του κύματος μεταναστών που εισρέει στις ΗΠΑ. Ο αμφιλεγόμενος νόμος που πέρασε ήδη στην πολιτεία --και τίθεται σε ισχύ τον Αύγουστο-- κατατέθηκε εν μέσω της σημαντικής αύξησης της μετανάστευσης διαμέσου της πολιτείας και την αύξηση των επεισοδίων βίας που αποδίδεται σε λαθρέμπορους σάρκας και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και επεκτείνεται στην Αριζόνα από το Μεξικό.

troktiko

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου