Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

"Φωτιές" ανάβει στην Τουρκία το θέμα του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

ImageΘέμα νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου τίθεται εκ των πραγμάτων, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επιστροφή του κτηρίου του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Πατριαρχείο, δηλώνει ο Τούρκος καθηγητής δικαίου και νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου Χουσεΐν Χατεμί, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα επιθυμεί την καταβολή αποζημίωσης και όχι την επιστροφή του κτηρίου, πράγμα που μπορεί να γίνει, όπως είπε, μόνο αν το ζητήσει το Φανάρι. Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ σχετικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο κ. Χατεμί επεσήμανε ότι "το Δικαστήριο έκρινε ότι η αφαίρεση από το Πατριαρχείο της δυνατότητας να έχει ακίνητη περιουσία συνιστά παραβίαση του δικαίου".

Και σημείωσε το εξής:

"Τώρα υπάρχει ένας τρόπος. Το Ορφανοτροφείο μπορεί να ανήκει στο βακούφι της Πριγκήπου, αλλά ο τίτλος κυριότητας θα είναι του Πατριαρχείου. Εάν αποφασιστεί ότι δεν θα είναι ορφανοτροφείο, το Πατριαρχείο θα αποφασίσει τι θα γίνει. Η τουρκική πλευρά προκειμένου να αποφύγει τα περί νομικής προσωπικότητας επιθυμεί την καταβολή αποζημίωσης και όχι την αναγνώριση του τίτλου ιδιοκτησίας. Η απόφαση του ΕΔΑΔ κάνει λόγο για επιστροφή του κτηρίου. Μόνο αν το θελήσει το Πατριαρχείο, μπορεί να μην επιστραφεί το κτηριο και να δοθεί αποζημίωση. Αλλά δεν πρέπει να θελήσει κάτι τέτοιο το Πατριαρχείο".

Ο κ. Χατεμί είπε επίσης ότι "μετά το 1923, δεν αναγνωρίζεται μεν νομικό καθεστώς, αλλά μέχρι τη δεκαετία του '70, δεν υπήρξε πρόβλημα με την περιουσία του Πατριαρχείου. Απλώς είχε το βακούφι του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου το οποίο διαχειριζόταν το ορφανοτροφείο. Η κυριότητα όμως ανήκε στο Πατριαρχείο. Αυτό άλλαξε μετά το '70 και αφαιρέθηκε από το πατριαρχείο η δυνατότητα να έχει ακίνητη περιουσία".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου