Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Αγωνία για τους MM-40 Exocet - 17 νεκροί - Φόβοι για σαμποτάζ (ανανέωση)

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί φτάνουν τους 17, όπως πρώτο μετέδωσε το defencenet.gr. Κατά πληροφορίες, μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκεται και ο διοικητής της διοίκησης ναυτικού του ΓΕΕΦ, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται δύο ναύτες, δύο στρατιώτες της ΕΦ και πέντε πυροσβέστες και οι υπόλοιπι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί. Οι τραυματίες φτάνουν τους 30. 
Να σημειωθεί πως σε σχετικά μικρή απόσταση βρίσκονται οι συστοιχίες των πυραύλων εδάφους-επιφανείας Exocet MM-40 ένα πραγματικό στρατηγικό αποτρεπτικό όπλο της Κύπρου. Tα βλήματα είναι αποθηκευμένα σε σημείο προφυλαγμένο, αλλά μετά την τεράστια έκρηξη που έγινε από μία μακριά ορατή στη θάλασσα (το μανιτάρι σηκώθηκε εκατοντάδες μέτρα και ένα γκρίζο σύνεφο έχει καλύψει την πόλη και την περιοχή) κανείς δεν ξέρει τι έχει επιβιώσει και τι όχι.
Κατά πληροφορίες, μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκεται και ο διοικητής της διοίκησης ναυτικού του ΓΕΕΦ, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης.
Ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα αίτια για την έκρηξη για τον αν αυτή προήλθε από τα εμπορευματοκιβώτια ή από φωτιά που ξεκίνησε σε χώρο πλησίον της βάσης, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ανησυχητικό το φαινόμενο πως ένα τέτοιο γεγονός έγινε μέσα σε φυλασσόμενη στρατιωτική βάση καταδεικνύοντας σοβαρότατες ελλείψεις ασφαλείας στην ΕΦ και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Τουλάχιστον 35 με 40 τραυματίες, βρίσκονται στα νοσοκομεία. Οι τρεις από αυτούς, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, είναι σε κρίσιμη κατάσταση και χειρουργούνται.
Ο υπουργός Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης, μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση ενώ ούτε και ο ίδιος αλλά ούτε και ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δεν θέλησαν να δώσουν αριθμό των νεκρών μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες.

Πάντως, οι πληροφορίες που έρχονται από το γραφείο Τύπου, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας πολίτης ούτε στους νεκρούς ούτε και στους τραυματίες. «Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας δεν υπάρχει κάποιος Ελλαδίτης ούτε στους νεκρούς ούτε στους τραυματίες», συνεχίζουν.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος έχει και το συντονισμό στη διαχείριση της κρίσης, βρίσκονται σε σύσκεψη για να δουν πως θα χειριστούν το θέμα της έκρηξης.

Πάντως, ο κ. Χριστόφιας σε περίπου μία ώρα από τώρα έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και μέχρι τότε αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα και οι ηλικίες των νεκρών

-------------------------------------------------------------------------------------------------
(Ανανέωση 11.30). Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες η πυρκαγιά που προκάλεσε την έκρηξη ξεκίνησε από το χώρο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΑΗΚ που βρίσκεται κοντά στην ναυτική βάση. Επισημαίνεται ότι το συμβάν λαμβάνει χώρα την περίοδο που συζητείται η κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις εγκατάστσεις της ΑΗΚ ο οποίος θα τροφοδοτείται με υποθαλάσσιο αγωγό από το φυσικό αέριο που θα παράγεται στα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. Επιπλέον πολλές φορές στο παρελθόν οι αρχές της κυπριακής Δημοκρατίας είχαν ενοπίσει στην περιοχή της βάσης και της ΑΗΚ Τούρκους κατάσκοπους.  
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τεράστια καταστροφή προκάλεσε έκρηξη που έγινε σε αποθήκη πυρομαχκών στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι της Λεμεσού στην Κύπρου, λίγο πριν από τις 06:00. Το αποτέλεσμα από την τρομερή έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση είναι δραματικό: Σύμφωνα με πληροφορίες, 10 αξιωματικοί και πέντε πυροσβέστες φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους, αλλά είναι πολύ ενωρίς για να μιλήσουμε με σιγουριά για τον τελικό αριθμό των θυμάτων. Μπορεί να είναι περισσότεροι ή και λιγότεροι, αφού επικρατεί χάος και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το παραμικρό.
Εκφράζονται ανοικτά φόβοι για σαμποτάζ, καθώς η έκρηξη έγινε μια ώρα που ούτε υψηλές θερμοκρασίες υπήρχαν, ούτε κίνηση στη βάση που να δικαιολογεί την έκρηξη, π.χ. από ανθρώπινο λάθος. Αντίθετα, μόλις είχε αρχίσει να χαράζει.
Άλλη πληροφορία αναφέρει ότι ξέσπασε ξαφνικά πυρκαγιά ακριβώς δίπλα από την βάση και έφτασε στην αποθήκη μέσα σε λίγα λεπτά.
Στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στη ναυτική βάση έχουν πέσει 22 πυροσβεστικά οχήματα, με περισσότερους από 70 πυροσβέστες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για νεκρούς μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Image

Το χωριό Μαρί θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. «Η καταστροφή δεν περιγράφεται. Οι στέγες των σπιτιών έχουν καταρρεύσει, το ίδιο και η εκκλησία και τα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου. Έχουν μείνει άστεγοι 150 άνθρωποι» είπε στο RIK ο κοινοτάρχης Μαρί Νίκος Άσπρου.

Καμία αναφορά δεν έχει γίνει για παρουσία Ελλαδιτών ανάμεσα στα θύματα, αφού η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στη βάση, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος. Έτσι οι πληροφορίες για την ταυτότητα αλλά και τον αριθμό των θυμάτων παραμένουν συγκεχυμένες. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι 19 Ελλαδίτες που υπηρετούν στη ναυτική βάση είναι καλά στην υγεία τους.
Εκτός από τον αριθμό των νεκρών που, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, οι εγκαταστάσεις στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 80% και το Ναυτικό της Εθνοφρουράς είναι κυριολεκτικά άστεγο αυτή την στιγμή.

Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για δέκα ή οκτώ νεκρούς και πολλούς τραυματίες, αλλά δυστυχώς η εκτίμηση ήταν πολύ αισιόδοξη. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, «υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, πήραν φωτιά τα δύο και σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις». Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για πολεμικό υλικό του συριακού κράτους, που είχε κατασχεθεί από πλοίο πριν από τρία χρόνια και φυλάσσονταν σε ακατάλληλες συνθήκες.

Τα είχαν αφήσει στη βάση οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρμόδιος υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια, αφού βρίσκονταν δίπλα σε σταθμό ηλεκτρικού ρεύματος.




Από τις εκρήξεις προκλήθηκε διακοπή ρεύματος στους σταθμούς Μονής και Βασιλικού. Σύμφωνα με το sigmalive.com, μαρτυρία ατόμου που εργαζόταν στο στρατόπεδο, αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα κοντέινερ παρουσίαζαν εικόνα διόγκωσης εδώ και τρεις μήνες και για το γεγονός αυτό ήταν ενήμερο το ΓΕΕΦ. Στην περιοχή έχει ήδη μεταβεί ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.
Η εγκατέλειψη, πάντως, που βιώνει η κυπριακή Εθνοφρουρα είναι ανάλογη αυτής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων...
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται ήδη στη ναυτική βάση και συντονίζει τη διαχείριση της κρίσης. Στο χώρο της βάσης, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην περιοχή υπερίπτανται ελικόπτερα.

''Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. ''Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', ανέφερε στη δήλωσή του.

Οι φλόγες από τις πυρκαγιές ήταν ορατές από μεγάλη απόσταση, ενώ η έκρηξη ακούστηκε δεκάδες χιλιόμετρα μακριάΕκτός από τα ασθενοφόρα κρατικών νοσηλευτηρίων, στην περιοχή έχουν σπεύσει και ασθενοφόρα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση των αναγκών. Στον χώρο βρίσκονται και αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και καταβάλλεται προσπάθεια για κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται εντός της βάσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Λάρνακας και της Λεμεσού να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς σοβαρό λόγο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για μεγάλο αριθμό τραυματιών.
Ο περιβάλλον χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος έξω από τη βάση είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατούν στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί, ενώ πάνω από τη βάση πετάει συνεχώς ελικόπτερο της αστυνομίας.
Οι Αρχές έχουν αποκλείσει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν από τις 06:00 ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.
Εξαιτίας της έκρηξης έχει προκληθεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου, αφού οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί Βασιλικού και Μονής τέθηκαν από το πρωί - γύρω στις 06:00- εκτός λειτουργίας, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το δίκτυο επικοινωνιών. Ειδικά στη Λευκωσία δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου