Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Νέες μεθοδεύσεις των Αλβανών κατά των Ελλήνων της Β. Ηπείρου

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου προ ημερών, ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι όλοι οι Αλβανοί πολίτες θα μπορούν «ελεύθερα να δηλώσουν την εθνική τους καταγωγή και το θρήσκευμα», μετά την ψήφιση στις αρχές Ιουλίου τροποποιήσεων στο νόμο 8669 «περί απογραφής πληθυσμού και κατοικιών στην Αλβανία», που σύμφωνα με την αντιπολίτευση εδώ στην Ελλάδα, «ουσιαστικά απαγορεύουν και ποινικοποιούν τη διενέργεια ελεύθερης και δημοκρατικής απογραφής, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Και προέκυψε νέο έντυπο απογραφής, όπου «αφαιρείται από το ερωτηματολόγιο η φράση, ‘Σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε;' και αντικαθίσταται από την ερώτηση, ‘Σε ποια εθνοπολιτισμική ομάδα ανήκετε;'. Φυσικά, έτσι οι Βορειοηπειρώτες μετατρέπονται αυτόματα από εθνική ομάδα σε εθνοπολιτισμική ομάδα. «Θύματα αυτού του είδους απογραφής είναι κυρίως οι Έλληνες-Βλάχοι της Αλβανίας, καθώς και άλλες μειονοτικές εθνικές ή πολιτιστικές ομάδες», λέει η αντιπολίτευση στη χώρα μας, επισημαίνοντας την απόκλιση από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η κυβέρνηση της Αθήνας και συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ Σταύρος Λαμπρινίδης, δεν έχουν ακόμα αντιδράσει. Οφείλουν όμως να το κάνουν, επισημαίνοντας στα Τίρανα ότι πρέπει να υιοθετήσουν διαδικασία απογραφής σύμφωνης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως είναι η εθνικότητα, η γλώσσα και η θρησκεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου