Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Aλαζονικός, υπερόπτης και απειλητικός ο Ρ.Τ.Ερντογάν για το Κυπριακό

Αλαζονικός, υπερόπτης, απειλητικός και προκλητικός μέχρι ... αηδίας, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν μία μέρα πριν από την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε θέματα αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, του ανοίγματος των Βαρωσίων, καθώς επίσης και στο θέμα της Μόρφου.
Μάλιστα "προειδοποίησε" την Ε.Ε. ότι για το εξάμηνο της προεδρίας της Κύπρου "Θα παγώσουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας", χωρίς να λαμβάνει υπ'όψιν του ότι αυτό θέλουν τα τρία τέταρτα των χωρών της ΕΕ!.Σε δηλώσεις που έκανε σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, τις οποίες μετέδωσε το πρωί της Τρίτης το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν τόνισε: "Κατά την προεδρία της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε. Κατά την περίοδο αυτή οι σχέσεις με την ΕΕ θα παγώσουν. Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ".

Και συμπλήρωσε: "Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας, ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ. Θα δούμε αν θα τελειώσει αυτή η ιστορία του 2012. Εάν δεν τελειώσει, θα δούμε τι θα κάνουμε. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Δεν αναγνωρίζουμε την ΕΕ ως συνομιλητή στο Κυπριακό. Η ΕΕ επιχειρεί να μεταφέρει το θέμα στο δικό της έδαφος. Εμείς όμως λέμε ότι αυτό θα γίνει στο έδαφος του ΟΗΕ και αυτό ενοχλεί την ΕΕ".

"Θα περιμένουν πολύ για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Αντιμετωπίζουμε την απειλή του αδιεξόδου. Ελπίζω η τέταρτη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη να ανοίξει το δρόμο"
λέει ο Ερντογάν και κάνοντας λόγο για "αναγνώριση" των κατεχομένων, υποστηρίζει ότι "υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας. Δηλαδή, αν χρειαστεί, η διαδικασία θα σταματήσει. Τι θα κάνουμε, δηλαδή, αν δεν προχωρά;".
Ως προς το θέμα της αποχώρησης στρατευμάτων, ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει: "Μας λένε αν μπορούμε να αποσύρουμε ένα μέρος της στρατιωτικής δύναμης. Όχι, δεν θα το κάνουμε. Στο σχέδιο Ανάν είχαμε δεχθεί την αποχώρηση. Αλλά δεν το δέχθηκαν και έχασαν οι ίδιοι. Τώρα δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει το ίδιο. Θα πρέπει να το συζητήσουμε εκ νέου".
Αρνητικός εμφανίζεται ο Ερντογάν και στο θέμα της Μόρφου, λέγοντας τα εξής: "Θα είμαι πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει πλέον θέμα Μόρφου. Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως στο σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη Βόρεια Κύπρο. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο. Εάν θέλουν να έλθουν για τις λειτουργίες, ας έλθουν. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες που ίσχυαν στο σχέδιο Ανάν. Η στάση μας στο τραπέζι θα είναι διαφορετική".
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, "πρέπει να γίνει αποδεκτή μία λύση με δύο κοινότητες και δύο ισότιμα κράτη. Αν δεν το δεχθούν, αυτό είναι δικό τους θέμα. Ο χρόνος πιέζει. Η Βόρεια Κύπρος τήρησε το λόγο της. Στο δημοψήφισμα η Βόρεια Κύπρος είπε "ναι" με 65% και οι Ελληνοκύπριοι "όχι" με 75%".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι "το έθνος αυτό δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε υποχώρηση σε κανένα σημείο. Μην περιμένει κανείς κάτι τέτοιο".
Ως προς το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη θέση της τουρκικής πλευράς για ταυτόχρονη άρση του εμπάργκο: "Αυτά θα είναι ταυτόχρονα. Αν το δέχονται, να το κάνουμε. Κατά τη φινλανδική προεδρία στην ΕΕ, εμείς το είχαμε προτείνει, αλλά η προεδρία δεν μπόρεσε να πείσει τις χώρες - μέλη της ΕΕ".

Αυτά να τα βλέπουν και να τα ακούν οι ενδοτικοί Αθηνών και Λευκωσίας και ειδικά η κυβέρνηση Χριστόφια που έσπευσε να ζητήσει βοήθεια σε ηλεκτροδότηση από τους εισβολείς...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου