Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ρωσικές κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάζουν πιο προσεκτικά τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Αμερικανούς στρατιώτες και πράκτορες σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξε ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν από οργανώσεις ακτιβιστών κάνουν λόγο για "σοβαρές παραβιάσεις" των δικαιωμάτων κατά τις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού σε χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
"Καλούμε την αμερικανική πλευρά να δώσει περισσότερη προσοχή στο θέμα αυτό δεδομένου ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι προτίθεται να ασχοληθεί με τις παραβιάσεις που διεπράχθησαν την περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας", είπε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ.


Η δήλωση του Ντολγκόφ αποτελούσε ένα σχόλιο για την απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν περίπου 100 υποθέσεις οι οποίες αφορούσαν κακομεταχείριση ατόμων από πράκτορες της CIA, και να εξετάσουν μόνο δύο περιπτώσεις κρατουμένων που πέθαναν όντας υπό κράτηση, ο ένας στο Ιράκ και ο άλλος στο Αφγανιστάν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, δήλωσε στις 30 Ιουνίου ότι ο εισαγγελέας που εξέτασε τις πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την ανάκριση 101 κρατουμένων, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο για δύο θανάτους απαιτείτο περαιτέρω διερεύνηση. Ο ένας κρατούμενος πέθανε το 2003 στη φυλακή Αμπου Γράιμπ του Ιράκ, ενώ ο άλλος το 2002 σε μια μυστική φυλακή της CIA στα βόρεια της Καμπούλ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου