Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Αυξάνεται ο αριθμός των Αλβανών του Κοσόβου που ζητούν αλβανική ιθαγένεια

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων από Αλβανούς του Κοσόβου, οι οποίοι επιθυμούν να πολιτογραφηθούν ως πολίτες της Αλβανίας, παρατηρούν οι εκπρόσωποι της αλβανικής πρεσβείας, στην Πρίστινα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της πρεσβείας, οι Αλβανοί του Κοσόβου δείχνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση της αλβανικής ιθαγένειας, μετά την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Αλβανούς πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Μετά την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις 8 Νοεμβρίου, για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Κόσοβο απομένει η μοναδική περιοχή των Βαλκανίων, οι κάτοικοι της οποίας δεν μπορούν ταξιδεύουν ελεύθερα.

Ο υπουργός του Κοσόβου, αρμόδιος για την ένταξη στην ΕΕ, Μπεσίμ Μπεκάι, δήλωσε στο αλβανικό τμήμα του BBC ότι, και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν καταργήθηκε η βίζα για τη Σερβία, οι Αλβανοί του Κοσόβου έσπευσαν να αποκτήσουν ένα σερβικό διαβατήριο, ώστε να ταξιδεύουν ευκολότερα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Στο μεταξύ, ο Αλβανός πρέσβης στην Πρίστινα, Ισλάμ Λαούκα, δήλωσε στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό των Τιράνων «Top Channel», ότι τα κριτήρια για να αποκτήσει ένας Αλβανός του Κοσόβου την αλβανική υπηκοότητα δεν είναι τόσο χαλαρά, όσο ίσως φαντάζονται κάποιοι.

«Κατ’ αρχήν για να αποκτήσει κάποιος την αλβανική ιθαγένεια πρέπει να αποδείξει ότι έζησε τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα μας, να δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία, όπως σπίτια ή άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν τους στενούς δεσμούς με την Αλβανία. Πιο χαλαρά είναι τα κριτήρια για εκείνους που είναι παντρεμένοι με Αλβανούς πολίτες ή για εκείνους που έχουν προσφέρει στη χώρα, για παράδειγμα Κοσοβάροι αθλητές που εκπροσωπούν την Αλβανία», υπογράμμισε ο κ. Λάουκα.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_17/11/2010_364793
 
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου