Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Τα άγχη του συστημένου αναλυτή


211110-nikolakopoulosΔιάβαζα τις προάλλες στα «Νέα» (13/11/2010) μια ανάλυση του έγκριτου- αλλά εκδήλως κομματικοποιημένου- καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου, στην οποία επιχειρούσε να ερμηνεύσει υπό το πρίσμα της επιστήμης του (είναι πολιτικός αναλυτής), τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Υπό τον τίτλο «Ραγισμένο οικοδόμημα το πολιτικό σύστημα» και τον δηλωτικό της «αντικειμενικότητάς» του υπέρτιτλο «Τα άντρα της Χρυσής Αυγής και του ΛΑ.Ο.Σ.» (ναι καλά διαβάσατε, «άντρα» λέει!), παρουσιάζει τα στοιχεία που κατά την εκτίμησή του συγκροτούν το εξαχθέν από τις κάλπες πολιτικό μήνυμα των εκλογών. Δεν θα ήσασταν μάγοι αν υποθέτατε ότι η «ανάλυση» θα έθιγε υποχρεωτικά την είσοδο του κόμματος της «Χρυσής Αυγής», για πρώτη φορά στο Δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Έτσι, με αναγκαίο διαπιστευτήριο της χύδην «δημοκρατικότητας» του καθηγητή τον «πρωτότυπο» υπότιτλο «Το αυγό του φιδιού» (!), ο γράφων, σε μια καφενιακή (το λιγότερο) «ανάλυση» των αιτίων της δυναμικής παρουσίας του κόμματος στις δημοτικές εκλογές, γράφει τα εξής ασύλληπτα, τα οποία και αντιγράφω, ώστε να μην θεωρηθεί ότι μεταφέρω λανθασμένα τις θέσεις του:
«...Τα ποσοστά που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας συνιστούν αναμφίβολα το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στις δημοτικές εκλογές και ΛΑΟΣ στις περιφερειακές, επικαθορίζουν σήμερα τη ρητορική των κατ' εξοχήν υποστηρικτών του Νικ. Κακλαμάνη (Καρατζαφέρης, Βορίδης κ.α.). Αυτό το ιδεολογικό συνεχές συνιστά την κλασική διαδικασία με την οποία επωάζεται το αυγό του φιδιού».
Ο συμπαθής διοπτροφόρος μεσήλιξ του συστήματος, μέσα σε μια μόλις πρόταση, κατάφερε όχι μόνο να μας αποδείξει στην πράξη τι σημαίνει στρατευμένη επιστήμη, αλλά και να μας υποδηλώσει τα αριστερά του διαπιστευτήρια, αυτά που τον έχουν καταστήσει αναμφισβήτητο «ειδήμονα» των εκλογικών τηλεοπτικών πάνελ, την τελευταία εικοσαετία. Αίφνης, ο «νηφάλιος αναλυτής» του MEGA, ο αβρός και μειλίχιος συνομιλητής των πολιτικών, μετατρέπεται σε φοβικό αριστερούλη, που τολμάει να χαρακτηρίσει «απελπισμένους ανθρώπους» συλλήβδην όλους τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ και της Χ.Α., επειδή αντιστάθηκαν στον δικομματισμό και καταψήφισαν το κατεστημένο που ο ίδιος και η παρέα του εκπροσωπούν. Θα ήμασταν λιγότερο απόλυτοι περί των επιδιώξεων και του ρόλου του κ. Νικολακόπουλου, εάν ήταν ελάχιστα προσεκτικότερος και δεν προσπαθούσε, δια της γραφίδος του, να υποτιμήσει βάναυσα τη νοημοσύνη μας. Στην ίδια «ανάλυση», αντιπαρέρχεται «σιγή» το γεγονός της αύξησης των ποσοστών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αρνούμενος να σχολιάσει ισότιμα την «επικινδυνότητα» της εκπροσώπησης των «γνωστών-αγνώστων» στα πολιτικά δρώμενα. Εκεί ούτε αυγά, ούτε φίδια, ούτε άλλα ζώα, παρά μόνο ένα πτηνό: την πάπια, προκειμένου να υποδηλώσει την επιστημονική του ευαρέσκεια στο αποτέλεσμα της αλματώδους αύξησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εκεί δεν διακυβεύεται η περιώνυμη «δημοκρατία» του, εκεί αίφνης ο ψηφοφόρος μετατρέπεται από «απελπισμένο» σε σώφρονα, εκεί οι δημοκρατικοί θεσμοί αναδεικνύονται, μέσα σε σύννεφα από μολότοφ, καπνογόνα και κουκούλες, που αποτελούν άλλωστε ως γνωστόν, το απαύγασμα της δημοκρατικής νομιμότητας και της λαϊκής συμμετοχής. Δεν ντρεπόμαστε λίγο; Μια διαφορετική ανάγνωση της ανωτέρω «ανάλυσης», αρκεί όμως νομίζω να αποδείξει ότι ο χλευαζόμενος ΛΑΟΣ της Αττικής, έπραξε με το παραπάνω το καθήκον του. Αφού κατάφερε να «ξεκουνήσει» τα βαριεστημένα αντανακλαστικά των καλοταισμένων του πολιτικού συστήματος, έστω και με τον τρόπο αυτό, πέτυχε να διαδώσει το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στους παραλήπτες του: οι αντοχές του συστήματος που δημιουργήσατε είναι στα όριά του, ο κόσμος που ελεεινολογείτε σας κατάλαβε, όσο το συντομότερο το κατανοήσετε, τόσο το καλύτερο για σας. Και για να κλείσουμε και μεις με ένα (πρωτότυπο) μότο, σαν και αυτά που αρέσουν στον κύριο καθηγητή: «Το αίμα νερό δεν γίνεται»!
Γιάννης Ζωγράφος Δικηγόρος- ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου
Επιστ. Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου