Αστρονόμοι επιβεβαίωσαν την πρώτη ανακάλυψη ενός πλανήτη ο οποίος βρίσκεται στο δικό μας γαλαξία αλλά ήρθε από ένα άλλο γαλαξία! Ο πλανήτης ο οποίος είναι στο μέγεθος του Δία, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο. Και τα δύο αστρικά αυτά σώματα είχαν δημιουργηθεί αρχικά σε ένα άλλο γαλαξία αλλά κάπου 6 με 9 δισεκατομμύρια χρόνια πριν ο γαλαξίας αυτός «κανιβαλίστηκε» από το δικό μας με αποτέλεσμα τόσο το άστρο όσο και ο πλανήτης να γίνουν μόνιμο «έκθεμα» του δικού μας γαλαξία.
«Αυτό είναι συναρπαστικό λεει ο αστρονόμος Rainer Klement του ινστιτούτου αστροφυσικής Max-Planck στη Γερμανία «ποτέ πριν δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε άστρα για πλανήτες που περιστρέφονται γύρω τους και να το επιβεβαιώσουμε» για να συμπληρώσει λέγοντας «τα άστρα που βρίσκονται σε άλλους γαλαξίες πολύ απλά είναι μακριά για να εξακριβώσουμε ένα έχουν πλανήτες γύρω τους».
Η ανακάλυψη αυτή ίσως ωθήσει τους επιστήμονες να επαναθεωρήσουν τις απόψεις τους γύρω από τη δημιουργία των πλανητών καθώς τόσο το άστρο όσο και ο ίδιος ο πλανήτης είναι πολύ φτωχοί σε μέταλλα, κάτι που σημαίνει πως έχουν έλλειψη σε οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο είναι βαρύτερο του υδρογόνου ή του ήλιου.
Ο νέος πλανήτης ο οποίος ονομάζεται HIP 13044b «κατάφερε» να επιβιώσει από τη φαση του κόκκινου γίγαντα που πέρασε το άστρο του, μια φάση που πρόκειται να περάσει και ο δικός μας Ήλιος σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Βάσει αυτού η μελέτη του άστρου πρόκειται να εμπλουτίσει τις γνώσεις των επιστημόνων και για το τι μπορεί να συμβεί και στο δικό μας ηλιακό σύστημα μόλις ο Ήλιος αρχίσει τη μετεξέλιξή του σε κόκκινο γίγαντα πριν «πεθάνει».
Ο HIP 13044b συμπληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο σε 16,2 ημέρες και η πλησιέστερη απόσταση που βρίσκεται στο άστρο καθώς περιστρέφεται γύρω από αυτό είναι περίπου 8 εκατομμύρια χιλιόμετρα μόλις το 5,5% της απόστασης της Γης από τον Ήλιο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου