Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Ισλαμική τρομοκρατία στην Τυνησία - 20 νεκροί

ImageΕκρηξη ισλαμικής τρομοκρατίας στην Τυνησία: Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ανταλλαγή πυροβολισμών στην κεντρο-δυτική περιοχή της χώρας. Ηγετικό στέλεχος του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος , ανέφερε ότι η κατάσταση στις πόλεις Θάλα και Κασερίν είναι εκτός ελέγχους και ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι να επιβάλει «κατάπαυση του πυρός».
 
«Πυροβόλησαν ακόμη και πομπές κηδειών», δήλωσε, εξηγώντας ότι έλαβε τις πληροφορίες από συνδέσμους του κόμματός του στις δύο πόλεις. «Έχω κάνει μια επείγουσα έκκληση προς τον πρόεδρο ζητώντας του να επιβάλει "κατάπαυση του πυρός αμέσως" για να σώσει τις ζωές αθώων πολιτών και να σεβαστεί το δικαίωμα τους να διαδηλώνουν», σημείωσε.

Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή και αρκετοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στο Κασερίν (όπου στον Β'Π.Π. έγιναν σκληρές μάχες μεταξύ Αμερικανών, κυρίως και Γερμανών), 290 χλμ νότια της Τύνιδας. Οι πηγές αυτές πρόσθεσαν ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, λόγω του «μεγάλου αριθμού των σοβαρά τραυματισμένων».

Βίαιες ταραχές έχουν ξεσπάσει σε πολλές τυνησιακές πόλεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Διαδηλωτές έχουν πει πως είναι εξοργισμένοι από την έλλειψη θέσεων εργασίας και δηλώνουν πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να επενδύσει περισσότερα στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Ο τυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι έχει δηλώσει πως οι βίαιες διαμαρτυρίες είναι απαράδεκτες και μπορεί να πλήξουν τα συμφέροντα της Τυνησίας αποθαρρύνοντας επενδυτές και τουρίστες που συνεισφέρουν ένα μεγάλο μερίδιο στα έσοδα της χώρας.

Οι τυνησιακές αρχές λένε πως η αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει βία μόνο όταν ήταν απαραίτητο προκειμένου να σταματήσει διαδηλωτές από το να θέσουν σε κίνδυνο ζωές και να λεηλατήσουν κυβερνητικά κτίρια.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον πρεσβευτή της Τυνησίας στην Ουάσινγκτον προκειμένου να του παραδώσουν μια επίσημη έκφραση ανησυχίας για τις διαμαρτυρίες, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Η Ργκεμπ βρίσκεται κοντά στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, όπου ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα οι συγκρούσεις, όταν ένας νεαρός αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος εναντίον των αρχών.
Ένας νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το Σάββατο το βράδυ στην περιοχή του Τιαρέτ, 340 χλμ δυτικά του Αλγερίου, όταν αυτός προσπάθησε με τον πατέρα του να προστατεύσει το μπαρ τους από «ταραχοποιούς», έγινε σήμερα γνωστό από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου δεν κατέστησαν σαφείς, αλλά η σφαίρα που τον σκότωσε προερχόταν από το πιστόλι του πατέρα του, σύμφωνα με μάρτυρες και έναν γερουσιαστή ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.
Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο από την έναρξη των ταραχών κατά του υψηλού κόστους της ζωής, στις 5 Ιανουαρίου, γεγονός που οδήγησε σε αρκετά περιστατικά καταστροφών, από ομάδες νέων, καταστημάτων και δημόσιων κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Περίπου 800 άτομα έχουν τραυματιστεί, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Χίλιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν και θα παραπεμφθούν σε δίκη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου