Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μ. Βρετανία: Οι δύο στις τρεις νέες θέσεις εργασίας πηγαίνουν σε μετανάστες

Την ώρα που η ανεργία καλπάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δύο στις τρεις νέες θέσεις εργασίας πηγαίνουν σε αλλοδαπούς εργαζόμενους, σύμφωνα με στοιχεία σοκ που έγιναν γνωστά προχθές.
Το στατιστικό αποτέλεσμα προέκυψε από το σύνολο των ανέργων στη Βρετανία σήμερα, που έχει φτάσει στα 2,5 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων είναι 951. 000 από 16 έως 24 ετών.
Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών Στοιχείων εκφράζει φόβους ότι η ανεργία θα αυξηθεί φέτος εν όψει περικοπών θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Περαιτέρω, όμως, η κατανομή των εργαζομένων κατά τόπο γέννησης και υπηκοότητα αποκαλύπτει ότι και στην περίπτωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μόνο το ένα τρίτο πάει σε άτομα που έχουν γεννηθεί στη Βρετανία. Για παράδειγμα, υπήρχαν 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας από τον Ιούλιο έως Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Τα δύο τρίτα πήγαν σε εργαζόμενους από το εξωτερικό (όχι γηγενείς Βρετανούς) - περίπου το μισό σε μετανάστες από όλο τον κόσμο και το υπόλοιπο σε εκείνους που γεννήθηκαν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004, όπως η Πολωνία.
Συνολικά, ενώ ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία έξι χρόνια, υπάρχει ένα τρίτο του εκατομμυρίου λιγότεροι άνθρωποι γεννημένοι στην Μ. Βρετανία που εργάζονται, ενώ σχεδόν 1,3 εκατομμύρια αλλοδαποί εργαζόμενοι έχουν βρει θέσεις εργασίας.
Αναλυτικά ανά εθνικότητα, το ένα τρίτο των επιπλέον 297.000 εργαζόμενων πέρυσι ήταν βρετανικής καταγωγής, αλλά τα δύο τρίτα δεν ήταν - αν και 63.000 από αυτούς έκαναν ενέργειες για να πάρουν βρετανικά διαβατήρια.
Σχεδόν το ήμισυ όλων των νέων εργαζομένων δεν έχουν βρετανικό διαβατήριο, συμπεριλαμβανομένων 98.000 από την Ανατολική Ευρώπη.
Έτσι, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης είναι 593.000, έναντι 82.000 που ήταν το 2004.
Ο αριθμός των πολιτών από παλιότερα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, μειώθηκαν κατά περίπου 3.000, στους 531.000, ενώ οι υπήκοοι της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 38,000 στους 188.000.
Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου της Μετανάστευσης (Migrationwatch) του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Andrew Green είπε ότι τα ποσοστά ήταν "εντυπωσιακά".
(Το ‘MigrationWatch UK’ είναι ανεξάρτητο μη πολιτικό think-tank για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, στο οποίο συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίου αι άλλες προσωπικότητες. Για πολλούς αποτελεί «δεξιά» οργάνωση. Πρόεδρος είναι ο Sir Andrew Green, πρώην πρέσβης στη Σαουδική Αραβία).
Είπε: «Δεν υπάρχουν σταθεροί αριθμοί θέσεων εργασίας στην οικονομία αλλά είναι όμως πολύ δύσκολο να αποφύγουμε το συμπέρασμα ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι παίρνουν θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να πάρουν Βρετανοί εργαζόμενοι»
Είπε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε "σημαντική" εισροή ανατολικοευρωπαίων εργαζομένων το καλοκαίρι του 2010.
"Η τεράστια αύξηση των αλλοδαπών εργαζομένων σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο νέοι είναι άνεργοι, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις σκέψεις για σκληρούς μεταναστευτικούς ελέγχους εργαζομένων από τον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο Σερ Άντριου.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός προτείνει να τεθεί ανώτατο όριο για τους μετανάστες από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, για αυτό το έτος από τον Απρίλιο.
Σχεδόν 3,9 εκατομμύρια άτομα που εργάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου χρόνου είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό, έναντι 2.700.000 που ήταν το 2004.
Υπάρχουν 2,4 εκατομμύρια αλλοδαποί που εργάζονται στη Βρετανία, όταν το 2004 ήταν κάτω από 1,5 εκατομμύριο. Οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αρμοδιότητα να σταματήσει τους πολίτες των άλλων χωρών που ανήκουν στην ΕΕ να πηγαίνουν στη Βρετανία, αλλά ο Συνασπισμός της κυβέρνησης έχει δεσμευθεί να μειώσει τους μετανάστες από μέλη εκτός ΕΕ, δραστικά.
Τον Νοέμβριο, η Υπουργός Εσωτερικών Theresa May ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των μη κοινοτικών εργαζομένων που εισέρχονται Βρετανία θα περικοπεί κατά ένα πέμπτο, καθώς όρισε το πρώτο μόνιμο όριο για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους σε 21.700 για το επόμενο έτος.
Όμως, οι επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να μεταφέρουν απεριόριστο αριθμό προσωπικού από το εξωτερικό προς τα γραφεία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν οι εργαζόμενοι μένουν στη Βρετανία για λιγότερο από 12 μήνες.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου