Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Εκχωρούν εθνικά εδάφη με το πρόσχημα του χρέους

280111-vraxonhsidaΔώδεκα ακόμα από τα ομορφότερα ίσως ελληνικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου βγήκαν στο σφυρί αυτή τη φορά από κορυφαίο διεθνή οίκο πώλησης ιδιωτικών νησιών καναδικών συμφερόντων. Άραβες κροίσοι, επενδυτικές εταιρείες απ' όλο τον κόσμο, σταρ του Χόλυγουντ, κυρίως όμως Γερμανοί, Τούρκοι και Βρετανοί επιχειρηματίες δείχνουν πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον για να αγοράσουν ελληνικά νησιά. Ενώ, μερίδιο από τα τεράστια κέρδη της πώλησης ελληνικών νησιών διεκδικούν ολοένα και περισσότερα μεσιτικά γραφεία στην Ευρώπη και την Αμερική. Πάντως, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η πώληση εδαφών και γενικότερα δημόσιας περιουσίας δεν εξυπηρετεί ανάγκες αποκλιμάκωσης του χρέους της χώρας, αλλά των εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης.
Ναυσικά: Βρίσκεται στο Ιόνιο και το χαρακτηρίζουν ως το καλύτερο ελληνικό νησί στην αγορά. 1235 στρεμμάτων περίπου, καταπράσινο, εκπληκτικής ομορφιάς, με τρία φυσικά λιμάνια, θέα 360 μοιρών, και με μεγάλη προσβασιμότητα. Πωλείται 6.900.000 ευρώ.
Καρδιώτισσα: Το νησί βρίσκεται μεταξύ Φολέγανδρου (7 λεπτά με ταχύπλοο) και Σίκινου 10 λεπτά με ταχύπλοο), στην καρδιά των Κυκλάδων. Θα μπορούσε να μετατραπεί εύκολα σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες νεότερους τουριστικούς προορισμούς στις Κυκλάδες. Με απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης ενώ προσφέρεται και για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ενώ θεωρείται περιζήτητο και για μόνιμη κατοικία. Πωλείται στα 6.500.000 ευρώ.

Άγιος Θωμάς
300 στρέμματα πλούσιας σμαραγδένιας ομορφιάς [οι περιγραφές ανήκουν στο μεσιτικό γραφείο] γνωστής από την αρχαιότητα στον Σαρωνικό κόλπο 20 λεπτά από την Κόρινθο, 45 λεπτά από την Αθήνα, μισή ώρα από τα Μέγαρα. Απολύτως προνομιακή τοποθεσία για την ελίτ της Ευρώπης. Πωλείται 15.000.000 ευρώ.
Άγιος Αθανάσιος: Στο κόλπο της Κορίνθου, 1,5 μίλι από την Ιτέα, σε μικρή απόσταση από τους Δελφούς, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και το ιστορικό λιμάνι του Γαλαξιδίου. Πεύκα και ελιές είναι διάσπαρτα σε όλο του το έδαφος και μια μικρή αμμουδερή παραλία που βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή του νησιού. Το περιβάλλον είναι φυσικό και ήσυχο, όσον αφορά στο εσωτερικό και η θάλασσα το περιβάλει κρυστάλλινα καθαρή. Ιδανικό μέρος για ηρεμία και μοναδικές φυσικές συνθήκες διαβίωσης. Έκτασης 2,5 στρεμμάτων, πωλείται στα 1.500.000 ευρώ.
Λιχνάρι (χερσόνησος): Μια εκπληκτική ευκαιρία σε αναπτυσσόμενη περιοχή θέρετρο της Κορινθίας, 90 στρεμμάτων, σύμφωνα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, 10 λεπτά δυτικά της Κορίνθου. Προσφέρει εκτεταμένη ακτή, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και φρέσκο πόσιμο νερό. Η τιμή έχει μειωθεί κατά το ήμισυ - η απίστευτη αυτή ευκαιρία δεν θα διαρκέσει πολύ, τονίζει η εταιρία. Πωλείται 3.000.000 ευρώ.
Ακόμα... Μικρή Αμοργός, 495 στρεμμάτων, πωλείται στα 6.100.000 ευρώ. Τραγονήσι, 90 στρεμμάτων στην Πελοπόννησο. Η τιμή δεν έχει καθορισθεί. Βούβαλος, 31 στρεμμάτων στον Αμβρακικό κόλπο. Η τιμή δεν έχει καθορισθεί. Άγιος Ιωάννης, δύο ώρες από την Αθήνα, 750 στρεμμάτων, η τιμή δεν έχει καθορισθεί. Τέλος τρία ακόμα νησιά του Ιονίου συνολικής έκτασης 277 στρεμμάτων σε τιμές που δεν έχουν καθορισθεί ακόμα.
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πάρα πολλά...
Γιατί το ελληνικό κράτος δεν αναζητά στις πολύτιμες υπηρεσίες ξένων μεσιτικών οίκων την ενοικίαση των νησιών αυτών αλλά την πώληση τους. Ή γιατί δεν αναθέτει σε ελληνικά γραφεία την διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Όταν ίσως το ελληνικό κράτος επιχειρήσει να αποκτήσει εκ νέου την κυριότητα των νησιών αυτών σε ποιες τιμές θα αγοράσει; Και πόσο εύκολο θα είναι να ανακτήσει τα εθνικά αυτά εδάφη;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου