Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ: ΕΝΑ "ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΟ" ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση του λιμενικού σώματος, 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας, για τον εντοπισμό 22 Αφγανών λαθρομεταναστών που αγνοούνται μετά τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν.
Στο μηκους 30 μέτρων ξύλινο σκάφος επέβαιναν άλλοι 241 λαθρομετανάστες, οι οποίοι περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο που είχε σπεύσει στη θαλάσσια περιοχή για βοήθεια. Στις έρευνες συμμετέχουν πέντε παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα αεροσκάφος C-130.
Αναλυτικά, στις 19.50 του Σαββάτου, η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας ενημερώθηκε από το Κέντρο Αμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νησιού, για τηλεφώνημα που δέχτηκε από αλλοδαπό υπήκοο, σύμφωνα με τον οποίο, επέβαινε σε σκάφος μαζί με άλλους 250 περίπου επιβαίνοντες, με προορισμό την Ιταλία και βρισκόταν σε δυσχερή θέση.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή, όπου έπνεαν άνεμοι Β-ΒΔ εντάσεως 6-7 Bf, δεν κατέστη δυνατός ο απόπλους πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος για παροχή συνδρομής, καθώς και τριών αλιευτικών σκαφών, ενώ έγινε σήμα προς όλα τα διερχόμενα - παραπλέοντα πλοία.
Στις 22.45 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης ότι το σκάφος «HASAN REIS» με περίπου 250 επιβαίνοντες εξέπεμψε σήμα κινδύνου 30ν.μ. περίπου δυτικά του νησιού.
Αμεσα ενημερώθηκε το Ρ/Κ «ΔΙΑΣ», το οποίο στις 00.55 απέπλευσε προς το σημείο για έρευνα και διάσωση, συνοδεία 2 στελεχών του Λιμεναρχείου.
Στις 02.40 το παραπλέον πλοίο Φ/Γ «MOMENTUM SCAN» σημαίας Ολλανδίας παρέλαβε, κατά δήλωση του πλοιάρχου 241 αλλοδαπούς, από το κινδυνεύον σκάφος, το οποίο τελικά βυθίστηκε. Από πρώτη πληροφόρηση, προερχόμενης από τους διασωθέντες, ο αριθμός των επιβαινόντων ανήρχετο σε 263.
Έρευνες διεξήχθησαν καθ� όλη της διάρκεια της νύχτας, για τον εντοπισμό αγνοουμένων, από C-130, Ε/Π SUPER PUMA και πέντε παραπλέοντα πλοία με αρνητικά αποτελέσματα. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και σήμερα με τη συμμετοχή δύο ελικόπτερων SUPER PUMA, των πέντε παραπλεόντων, ενώ Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ. έχει αποπλεύσει, με κατεύθυνση στο σημείο, από Πειραιά.
Το Φ/Γ «MOMENTUM SCAN» αναμένεται να καταπλεύσει γύρω στις 11.30 στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ακριβής καταμέτρηση των αλλοδαπών, ενώ όσον αφορά στο συνολικό αριθμό των επιβαινόντων του ξύλινου σκάφους, αναμένεται να προκύψει από την προανακριτική διαδικασία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου