Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Το Μεξικό γίνεται η πρώτη χώρα που θα εκδώσει ταυτότητες με σάρωση της ίριδας του ματιού

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα συμπεριλάβει την εικόνα της ίριδας του ματιού στις ταυτότητες θα γίνει το Μεξικό από την προσεχή Δευτέρα.
«Οι νομικές, τεχνικές και οικονομικές συνθήκες πλέον πληρούνται για να ξεκινήσει από τις 24 Ιανουαρίου η έκδοση των δελτίων αυτών» διαβεβαίωσε ο Φελίπε Σαμόρα, (Felipe Zamora) υπεύθυνος Δικαστικών Υποθέσεων του μεξικανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Πρόσθεσε πως η αξιοπιστία που θα έχουν τα δελτία ταυτότητας που θα περιλαμβάνουν την ίριδα του ματιού και στα οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τα δακτυλικά αποτυπώματα, θα φθάνει το 99,9%.
Το μέτρο αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται προοδευτικά, με πρώτο στάδιο τη έκδοση δελτίων σε 28 εκατ. ανηλίκους, ενώ το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ.
Η έκδοση της νέας ταυτότητας για τους ενηλίκους προβλέπεται να ξεκινήσει από το 2013.
Το νέο δελτίο αναγνώρισης έχει δρομολογηθεί παρά τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία υπογραμμίζει τους κινδύνους που ενδέχεται να υπάρξουν για τις εγγυήσεις ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων κατά την καταγραφή τους.
Η αναγνώριση της ίριδας χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε αεροδρόμια, για τον έλεγχο της πρόσβασης σε ζώνες περιορισμένης πρόσβασης, και για κράτηση αποφυλάκιση κρατουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου