Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Αναχώρησε ο Χόσνι Μουμπάρακ από το Κάιρο.

Αναχώρησε ο Χόσνι Μουμπάρακ από το Κάιρο προς άγνωστη κατεύθυνση. Φήμες τον θέλουν στο εξωτερικό και άλλες να βρίσκει καταφύγιο στο Σαρμ Ελ Σέιχ. Το τελευταίο είναι πιθανότερο, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ερημική περιοχή, εξαιρετικά αραιοκατοικημένη και με ανοικτό πεδίο που του επιτρέπει να κινείται με ασφάλεια. Ουσιαστικά, σε όλη την περιοχή υπάρχουν μόνο θέρετρα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος ο Μουμπάρακ όμως δεν είναι δημοφιλής μεταξύ του στρατού, άν και προέρχεται από αυτόν. Παραδοσιακά, οι Αιγύπτιοι αξιωματικοί προέρχονται από την αστική τάξη, ενώ ο Μουμπάρακ πάντοτε χαρακτηρίζονταν σαν αγρότης. Είναι εξαιρετικά απίθανο, το σύνολο του στρατού να τον στηρίξει. Είδη κινούνται προς τον Ελ Μπαραντέι, που έχει αφενώς την έξωθεν καλή μαρτυρία – και προς τη δύση και προς το Ιράν, μη ξεχνάμε ότι ήταν ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα πυρηνικά, αλλά και την ανοχή των “Αδελφών Μουσουλμάνων” με τους οποίους συνεργάστηκε πριν ένα χρόνο.

Η Αίγυπτος δεν είναι Τυνησία. Και ο Μουμπάρακ, με το πάθος για εξουσία που τον διακρίνει δεν είναι Μπεν Αλή. Με τα δεδομένα αυτά, είναι πολύ πιθανό σύντομα να δούμε εμφύλιο πόλεμο. Το ερώτημα δεν είναι αν θα πέσει ο Μουμπάρακ. Το θέμα είναι πότε. Και οι κύριοι ανησυχούντες είναι το Ισραήλ και η Ευρώπη.
Επιπλέον ερώτημα, τι θα γίνει με την λωρίδα της Γάζας. Μην ξεχνάμε ότι συνορεύει με την Αίγυπτο και ότι ο Μουμπάρακ δεν ήθελε την ένωση με την χώρα, πράγμα που του πρότεινε το Ισραήλ.πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου