Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Βρετανία: Δημοτικός σύμβουλος αποχωρεί από το Συμβούλιο όταν είπαν σε Ιμάμη να προσευχηθεί

Ένας δημοτικός σύμβουλος του Δήμου του Πόρτσμουθ αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι κάλεσαν ένα ιμάμη να προσευχηθεί ανοιχτά.
Ο Συντηρητικός δημοτικός σύμβουλος Malcolm Hey (φώτο) αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Τρίτη το βράδυ, ενώ μιλούσε ο Sheikh Fazle Abbas Datoo.
Ο ιμάμης, από το τζαμί Αλ Μαχντί στο Wickham, είχε προσκληθεί από την Δήμαρχο της πόλης, Paula Riches.
Ο κ. Hey είπε ότι δεν ήταν αρμόζον ένας μουσουλμάνος να κάνει δημόσια προσευχή κατά την έναρξη της συνεδρίαση σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου.
Για την συμπεριφορά του αυτή, του ασκήθηκε βαριά κριτική από την ομάδα της μουσουλμανικής κοινότητας ‘Wessex Jamaat’, η οποία ανέφερε ότι το σνομπάρισμα του ιμάμη και η αποχώρηση από το συμβούλιο είναι "ένα σοβαρό ζήτημα».
«Διαφορετικός Θεός»
Ο κ. Hey, ο οποίος μετέχει στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Πόρτσμουθ για την Θρησκευτική Εκπαίδευση, επέστρεψε στη συνεδρίαση αμέσως μετά την προσευχή.
Ο Gerald Veron-Jackson, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών οι οποίοι ελέγχουν το συμβούλιο, έγραψε στην πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Βαρώνη Warsi Warsi, πακιστανικής καταγωγής, είναι Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση του David Cameron και η πρώτη μουσουλμάνα Υπουργός) ζητώντας τον αποκλεισμό του συμβούλου από το κόμμα.
"Οι ενέργειές του δεν ήταν εξαιρετικά ασεβείς μόνο για την Δήμαρχο και τον Ιμάμη, αλλά και για το σύνολο της μουσουλμανικής κοινότητας", πρόσθεσε.
Ο κ. Hey, είναι ιδρυτικό μέλος της Εκκλησίας Grace Baptist Church στην Copnor Road.
«Σε μια επιστολή, και χωρίς καμία διαβούλευση, η δήμαρχος έχει καλέσει και θα καλέσει, άλλες θρησκείες να λάβουν μέρος και δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένος με αυτό", είπε.
«Είμαι χριστιανός, όχι μουσουλμάνος, και δεν πιστεύω ότι προσευχόμαστε στον ίδιο Θεό.
"Νομίζω ότι έχουμε μια παράδοση χριστιανική στη χώρα αυτή, το νομικό μας σύστημα βασίζεται σε αυτή, και οι περισσότερες από τις επίσημες συναντήσεις μας έχουν μερικές χριστιανικές προσευχές ως μέρος αυτής της πραγματικότητας.
"Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι λογικό να αλλάξουμε την ιστορία μας και να έχουμε, ας πούμε, κάποια μουσουλμανική παράδοση στο περιβάλλον μας".
Ο Yasin Rahim, της ομάδας της μουσουλμανικής κοινότητας ‘Wessex Jamaat’, δήλωσε: «Ήταν ο ιμάμη μας, που ο Malcolm σνόμπαρε βγαίνοντας έξω (στην φώτο ο Ιμάμης).
"Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα. Ο Ιμάμης προσκλήθηκε από την Δήμαρχο. Ήταν μια πρόσκληση για ένα ‘τραπέζι αδελφοσύνης’ και εκείνος σηκώθηκε να φύγει.
«Μου μυρίζει ανειλικρίνεια. Λέει πως δεν είναι ισλαμοφοβικός, αλλά αυτό είναι σαν να λέμε στρίβω δεξιά και στη συνέχεια στρίβω αριστερά."
Είναι σύνηθες για τις δημοτικές αρχές να ξεκινάνε τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου τους με μια προσευχή από κάποιον τοπικό χριστιανό ηγέτη, αλλά η δήμαρχος ήθελε να βάλει και άλλες θρησκευτικές ομάδες, σε μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση μίας μεγαλύτερης ενσωμάτωσης.
Η δήμαρχος Riches είπε ότι ήταν "βαθύτατα απογοητευμένη" από τις ενέργειες του κ. Hey και δεν είχαν ακόμα μιλήσει.
"Είμαστε μια πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική πόλη και ιδίως στην περιοχή μου υπάρχει ένα τζαμί και ένας ναός των Σιχ.
«Είμαι βαθιά απογοητευμένη που ένιωσε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την αίθουσα.
"Αισθάνομαι, κατά κάποιο τρόπο, ότι αυτό είναι ασέβεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου