Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: Αστυνομικός ανοίγει πυρ σε τρένο κατά χριστιανών. Ένας νεκρός

ΚΑΪΡΟ - Ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας επιβιβάστηκε σε ένα τρένο και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας έναν 71χρονο χριστιανό και τραυματίζοντας τη σύζυγό του και τέσσερις άλλους, ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, εισήλθε την Τρίτη, οπλισμένος σε τρένο στην πόλη Σαμαλούτ, 161 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Άρχισε να ψάχνει τα χέρια των επιβατών για να βρει τον γνωστό σταυρό των κοπτών που συνήθως φέρουν οι Κόπτες ως δερματοστιξία και άνοιξε πυρ εναντίον όσων αναγνώρισε. Ο σταυρός των Κοπτών είναι πράσινος και συνήθως τον φέρουν στον καρπό (φωτό πάνω).
Τα θύματα ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Νεκρός από τις σφαίρες έπεσε ο πατέρας, 71 ετών που κατέβαλλε και την απέλπιδα προσπάθεια να υπερασπίσει την σύζυγο του και τις δύο μικρές του κόρες, οι οποίες νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένες. Τραυματίστηκαν επίσης άλλα δύο άτομα, Κόπτες και αυτοί.



Όταν η επίθεση έγινε γνωστή, εκατοντάδες εξαγριωμένοι Κόπτες συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύονταν τα θύματα στην αιγυπτιακή επαρχία Μίνια για να διαμαρτυρηθούν ενώ πέταξαν πέτρες στην αστυνομία η οποία απάντησε με πρωτοφανή βιαιότητα. Δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ακόμα και πλαστικές σφαίρες χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Η επίθεση, γίνεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε εκκλησία Κοπτών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ατόμων.
Όλα τα θύματα της τελευταίας επίθεσης ήταν Χριστιανοί - τέσσερις από αυτούς γυναίκες – και εγείρονται ανησυχίες ότι θα ανάψει ένα νέο κύμα διαμαρτυριών από μια κοινότητα που εξακολουθεί να είναι τραυματισμένη από τη πρόσφατη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε ότι ο 23χρονος μουσουλμάνος αστυνομικός Amer Ashour Abdel-Zaher, επιβιβάστηκε στο τρένο για Κάιρο στην πόλη Samalout στην επαρχία Μίνια και άνοιξε πυρ εναντίον επιβατών με ένα περίστροφο.
Η προέλευσή της αμαξοστοιχίας ήταν η πόλη Ασιούτ η οποία, όπως η Samalout, είναι μέρος που ζει μια χριστιανική κοινότητα.
Στο παρακάτω βίντεο αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει ότι ο αστυνομικός άρχιζε να φωνάζει «La Ellah ella Allah»…



Πολλοί Χριστιανοί καταγγέλλουν ότι οι αρχές δεν κάνουν αρκετά για την προστασία τους και στην πραγματικότητα ισχυρίζονται ότι ορισμένοι αστυνομικοί κάνουν τα στραβά μάτια σε αντι-χριστιανικά περιστατικά.
Η επίθεση έρχεται λίγο αφότου η Αίγυπτος ανακάλεσε στο Κάιρο τον πρέσβη της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις μετά τις δηλώσεις του Πάπα Βενέδικτου Ιστ' που ζήτησε από τις κυβερνήσεις των μουσουλμανικών χωρών να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στο έδαφός τους.
Οι δηλώσεις του Βατικανού «αφορούν ζητήματα της Αιγύπτου» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Hossam Zaki, που πρόσθεσε ότι η χώρα τις θεωρεί «απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά της ζητήματα».
"Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει σε μη Αιγύπτιους να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα», είπε.
Οι αιγυπτιακές Αρχές είχαν αποδώσει την επίθεση κατά των Κοπτών (που ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού) σε ξένα στοιχεία (στο Ισραήλ).
Ο ιμάμης Sheik Ahmed El-Tayyib, του κορυφαίου ιδρύματος ισλαμικής εκπαίδευσης στον κόσμο για τους Σουνίτες Μουσουλμάνους, κατηγόρησε επίσης τις παρατηρήσεις του Πάπα.
Ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των Χριστιανών της Αιγύπτου και κατηγόρησε ξένες ομάδες ότι βρίσκονται πίσω από επίθεση εκκλησία της Πρωτοχρονιάς.
Οι Χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10 τοις εκατό στην Αίγυπτο των περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου