Α.Ρ., Reuters
ΒΑΓΔΑΤΗ. Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η εκστρατεία εκφοβισμού της χριστιανικής μειονότητας του Ιράκ από τον τοπικό βραχίονα της Αλ Κάιντα. Eξι, τουλάχιστον, άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από τριάντα τραυματίστηκαν όταν ένδεκα αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν έξω από κατοικίες χριστιανών στη σουνιτική συνοικία Ντόρα της νότιας Βαγδάτης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τοπικές αρχές, οι βόμβες πυροδοτήθηκαν σε διάστημα δύο ωρών -από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 τοπική ώρα- και σε τρεις περιπτώσεις οι ισχυρότατες εκρήξεις ακολουθήθηκαν από επιθέσεις με βλήματα όλμων. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση σε βάρος της χριστιανικής μειονότητας του Ιράκ από το μακελειό της 31ης Οκτωβρίου στον καθεδρικό της Καθολικής Εκκλησίας στη Βαγδάτη, όταν πενήντα έξι άτομα είχαν δολοφονηθεί από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.
«Τρώγαμε πρωινό με τη μικρή μου κόρη όταν ολόκληρη η γειτονιά σείστηκε», δήλωσε η Τζουλιέτ Χάνα. «Σκεφτόμαστε να εγκαταλείψουμε τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας προστατέψει ακόμα και όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας», συνέχισε η ίδια. Τις σκέψεις της κ. Χάνα για μετανάστευση στη Δύση μοιράζονται ολοένα και περισσότερα μέλη της χριστιανικής μειονότητας του Ιράκ, εξ ου και ο ανώτατος αντιπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα, καρδινάλιος Εμανουέλ ιλ Ντελί, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για την προστασία τους. Ο ίδιος δε κάλεσε τους χριστιανούς του Ιράκ να μην ενδώσουν στην εκστρατεία εκφοβισμού των εξτρεμιστών.
Λιγότερο αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος, Αθανάσιος Νταγούντ, ο οποίος μετανάστευσε προ διετίας στη Βρετανία. «Η Αλ Κάιντα είναι αποφασισμένη να εξοντώσει τη χριστιανική μειονότητα μέχρι και το τελευταίο της μέλος», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Νταγούντ στο BBC. «Δεδομένης της αδυναμίας των κυβερνώντων να τους προστατέψουν, ίσως οι χριστιανοί του Ιράκ να πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο της μετανάστευσης στη Δύση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ιρακινή κυβέρνηση, πάντως, ζήτησε από τα κράτη της Δύσης να μην ενθαρρύνουν τη μετανάστευση των μελών της χριστιανικής μειονότητας. «Ευχαριστούμε τα κράτη που ανέλαβαν την περίθαλψη των θυμάτων του κύματος επιθέσεων σε βάρος των χριστιανών, αλλά οι κυβερνήσεις τους δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τη μετανάστευση», δήλωσε πρόσφατα ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλικί. Ο κ. Μαλικί υπενθύμισε, ακόμα, ότι το 2008 ζήτησε από τον Πάπα Βενέδικτο να εντείνει τις προσπάθειές του «ώστε να μην αδειάσει η Ανατολή από χριστιανούς και η Δύση από μουσουλμάνους». Η χριστιανική κοινότητα του Ιράκ αριθμεί περί το 1,5 εκατ. μέλη. Η τοπική Καθολική Εκκλησία εκτιμά ότι περισσότεροι από 1 εκατ. χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2003 μέχρι σήμερα.
Από την πλευρά του, ο χριστιανός βουλευτής Ιουναντέμ Κανά σχολίασε χθες ότι οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα δεν στοχεύουν μόνο τη μειονότητα, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. Κατά τον κ. Κανά, οι χθεσινές επιθέσεις επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη δομή και στη λειτουργία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.
Στήριξη στον Μαλικί
Χθες, πάντως, ο Ιρακινός πρωθυπουργός φερόταν να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανανέωση της θητείας του, οκτώ μήνες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με ιρακινές πηγές, σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι πολιτικοί απ’ όλα τα κόμματα αναμένονται σήμερα να στηρίξουν επίσημα τον κ. Μαλικί.
το είδαμε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου