Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα σχολική χρονιά με ελλείψεις για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου. Οι Αλβανοί νίπτουν τα χείρας, κατηγορώντας το Ελληνικό ΥΠΕΘ που δεν εκτυπώνει τα βιβλία

Το «τσίρκο» των πολιτικών και τα αθώα μάτια των παιδιών

Στις 6 Σεπτεμβρίου, στην Αλβανία, άρχισε η νέα σχολική χρονιά.
Στο ελληνικό εννιάχρονο σχολείο της πόλης των Αγ. Σαράντα, φοιτούν φέτος 175 μαθητές, δεκαπέντε από τους οποίους στην πρώτη τάξη. Το πρώτο πράγμα που αντίκρισαν στο νέο ξεκίνημα της ζωής τους ήταν ένα τσούρμο από ευτραφείς κυρίους, πρόεδροι των τοπικών παραρτημάτων πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του νέου κόμματος MEGA να τους εύχονται καλές επιτυχίες, ενώ ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς και του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ζαφειράτης που παρέστησαν στην εκδήλωση έναρξης, προτίμησαν να μην ανεβούν  στην εξέδρα.   

Για τους ελληνικής καταγωγής  μαθητές στους νομούς του Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα και Δελβίνου το μόνο θετικό φέτος είναι ότι ο αριθμός παρέμεινε ίδιος και κάπου κάπου αυξήθηκε ελαφρός σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που ήταν πάντα πτωτικός. Τα προβλήματα όμως παραμένουν ίδια και χειρότερα. Οι ελληνικές τάξεις των πόλεων, στεγάζονται στα αλβανικά σχολεία και αποτελούν τους φτωχούς γείτονες τους. Οι έλειψη των βιβλίων αναγκασε φέτος κάποιους ομογενείς να στείλουν τα παιδιά τους στο αλβανικά ή στα ιδιοτικά.  
  
Μόνον το βιβλίο της γλώσσας από την πρώτη έως την ένατη, η γεωγραφία στην έβδομη και όγδοη και η ιστορία της Ελλάδος για την ένατη, στο σύνολο 13 τίτλοι βιβλίων, είναι διαθέσιμα για τους μαθητές στις  εννέα τάξεις στα δικά μας σχολεία. Είναι μια εικόνα απογοήτευσης, μια εικόνα, θα λέγαμε, ντροπής.
Δεν είναι η πρώτη χρονιά που οι δάσκαλοι και οι γονείς των μαθητών διαμαρτύρονται για την έλλειψη βιβλίων. Είναι η τέταρτη ή η πέμπτη χρονιά, που οι μαθητές μας κρατούν σημειώσεις. Λες και μόλις βγήκαμε από πόλεμο.  Δυστυχώς, μέχρι σήμερα κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάντια αυτή, παρά μόνον θυμούνται το θέμα αυτό όταν ανοίγουν τα σχολεία.
Το αλβανικό Υπουργείο Παιδείας ρίχνει την ευθύνη στο ελληνικό Υπουργείο, το οποίο ανέλαβε την δέσμευση να εκτυπώσει τα ελληνικά βιβλία. Αφού δεσμεύτηκε, γιατί δεν τηρεί τη συμφωνία και αφήνει τα δικά μας παιδιά να ταλαιπωρούνται;
Γιατί οι δικοί μας οργανισμοί δεν αντιδρούν σθεναρά στο μέγιστο αυτό πρόβλημα, αλλά ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας του άλλου;
Για όλα αυτά τα δικά μας παιδιά δε φταίνε σε τίποτε και ζητούν μια απάντηση. Μια απάντηση σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά.

Βορειοηπειρώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου