Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Καλώς ήλθατε στο Λύκειο του Αριστοτέλη, στην "καρδιά" της Αθήνας!

 Εδώ και 14 χρόνια ένας σηµαντικότατος αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας, είναι αφηµένος στο έλεος των καιρικών συνθηκών και απρόσιτος.
  Σε απόσταση 300 µ. από το Κοινοβούλιο, Ρηγίλλης και Βασ. Σοφίας, το Λύκειο του Αριστοτέλη, που στέγασε την περίφηµη σχολή του αρχαίου φιλοσόφου, ετοιµάζεται επιτέλους να παραδοθεί στο κοινό και στους ξένους επισκέπτες.

 Αν οι εργασίες αρχίσουν αµέσως  δεδοµένου πως τα πρώτα χρήµατα αναµένονται στις 15 Οκτωβρίου από χορηγία του Οργανισµού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ)  εκτιµάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Οπότε η Αθήνα θα αποκτήσει ένα αρχαιολογικό πάρκο και πνεύµονα πρασίνου 36 στρεµµάτων καθώς το Λύκειο προβλέπεται να «ενοποιηθεί» µε τον περιβάλλοντα χώρο του γειτονικού Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.


Το Λύκειο που δίδασκε ο μεγάλος φιλόσοφος
  To 335 π.Χ., στην περιοχή που βρισκόταν κοντά στο  ναό που ήταν αφιερωμένος στο Λύκειο Απόλλωνα και στις Μούσες, μεταξύ του Λυκαβηττού και του ποταμού Ιλισού, ο Αριστοτέλης  ίδρυσε το Λύκειο. Η σχολή αυτή ονομάστηκε «Περίπατος» διότι τα μέλη της συζητούσαν περπατώντας στους κήπους και οι οπαδοί του Αριστοτέλη «Περιπατητικοί».
  Ο φιλόσοφος έκανε κάθε πρωί περιπάτους με τους μαθητές του και συζητούσε περίπλοκα φιλοσοφικά ζητήματα που τα οποία ενδιέφεραν περιορισμένο αριθμό ατόμων, αφού ξεκινούσαν από τη λογική και  τη φυσική  και συχνά άγγιζαν τη μεταφυσική. Το απόγευμα ή το βράδυ ανέπτυσσε πιο απλά θέματα μπροστά σε ευρύτερο ακροατήριο . Το Λύκειο είχε χαρακτήρα περισσότερο επιστημονικό παρά φιλοσοφικό.

  Τους μαθητές του Λυκείου του Αριστοτέλη, δεν τους ένωναν θρησκευτικοί δεσμοί και κοινοί κανόνες ζωής, ούτε κάποιο πολιτικό σχέδιο κοινής δράσης – εξάλλου αρκετοί από αυτούς ήταν μέτοικοι. Ασχολούνταν κυρίως με εξειδικευμένες επιστημονικές έρευνες υπό την καθοδήγηση και τις υποδείξεις του δασκάλου τους.
  Ο Αριστοτέλης συγκέντρωσε ενδεχομένως εκατοντάδες χειρόγραφα και δημιούργησε έτσι την πρώτη μεγάλη βιβλιοθήκη, που αποτέλεσε πρότυπο για τις βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας και της Περγάμου. Επίσης, συνέλεξε χάρτες και αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούσε, ιδιαίτερα στη φυσική, για να είναι πιο κατανοητά όσα δίδασκε. Στο εγχείρημά του αυτό δεν αποκλείεται να τον βοήθησε οικονομικά ο Αλέξανδρος.

  Σύμφωνα με τις πηγές, οι μαθητές του «διοικούσαν» επί δέκα μέρες ο καθένας και δειπνούσαν μαζί, ενώ μία φορά το μήνα οργανωνόταν και ένα συμπόσιο. Περισσότερα όμως στοιχεία για το έργο της σχολής δεν υπάρχουν. Ο Αριστοτέλης διηύθυνε το Λύκειο επί δεκατρία χρόνια (336/335-323/322 π.Χ.) και αυτό το διάστημα έγραψε σπουδαία έργα με αντικείμενο  τη φιλοσοφία, την ηθική, τη βιολογία και την ψυχολογία. Παράλληλα, άρχισε την οργάνωση της έρευνάς του και την ταξινόμηση των επιστημών, τις οποίες προώθησε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο.

Πηγές: www.tanea.gr, www.praxis.edu.gr

www.pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου