Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ένα ντοκυμανταίρ –SOS για τον ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος

290910-agroteraΗ Ελληνοαμερικανική Ένωση, με αφορμή τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα, διοργανώνει την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010 στις 20:30 προβολή του ντοκυμανταίρ -αφιερώματος της ΕΤ1 «Φωτόσφαιρα» για τον ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος.
Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος, που βρίσκεται στο σημερινό Μετς, συνδέθηκε άμεσα με την μάχη του Μαραθώνα, καθώς εκεί αφιέρωσαν οι Αθηναίοι την νίκη τους. Στο ντοκυμανταίρ αναλύεται η σπουδαιότητα του ναού, η ιστορική πορεία της φθοράς και της απαξίωσης των υπολειμμάτων του και του περιβάλλοντα χώρου στο πέρασμα του χρόνου, ενώ αναδεικνύεται η ιδιαίτερη επίδραση που είχε η αρχιτεκτονική του στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Παράλληλα παρουσιάζεται ο αγώνας που εδώ και 15 χρόνια δίνουν οι πολίτες του Μετς για να απαλλοτριωθεί ο αρχαιολογικός χώρος και να συνεχιστεί η ανασκαφή, ώστε να ενταχθεί εκ νέου το μνημείο στην ιστορική τοπιογραφία της Αθήνας.
Η έρευνα και παρουσίαση είναι της δημοσιογράφου Χαράς Φράγκου, η σκηνοθεσία του Χρίστου Ακρίδα, η διεύθυνση φωτογραφίας του Λάμπρου Γόβατζη. Το ντοκυμανταίρ είχε προβληθεί στα πλαίσια της σειράς «Φωτόσφαιρα» της ΕΤ1.
Για τον ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος μιλούν ο καθηγητής του ΕΜΠ, Μανώλης Κορρές, ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης και ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Μετς» για την σωτηρία του ιστορικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος, αρχιτέκτων Ιωσήφ Ευφραιμίδης.
Το ντοκυμανταίρ προβάλλεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.
Με το πέρας της προβολής (Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, eίσοδος ελεύθερη) θα ακολουθήσει συζήτηση. Παράλληλα θα λειτουργήσει μικρή έκθεση με πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου