Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

«Όχι» στο Πειρατικό Κόμμα, «ναι» στην ακροδεξιά είπαν οι Σουηδοί

Διαδήλωση κατά των 'Σουηδών Δημοκρατών'
Ένα χρόνο μετά τη δυναμική είσοδό του στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας με την επιτυχία του να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, το Πειρατικό Κόμμα απέτυχε να περάσει το όριο του 4% στις εκλογές της Κυριακής και έμεινε εκτός Κοινοβουλίου.

Με λίγο πάνω από 1% των ψήφων, το αποτέλεσμα του Piratpartiet απέχει πολύ από το εντυπωσιακό 7% των ευρωεκλογών.

Πάντως το αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε έκπληξη γιατί δημοσκοπικά το κόμμα κινούταν σε χαμηλά ποσοστά. Η προεκλογική εκστρατεία είχε επικεντρωθεί αφενός στους μεγάλους συνασπισμούς, της Κεντροδεξιάς και των Σοσιαλδημοκρατών και αφετέρου στην άνοδο της ακροδεξιάς που την έφερε στο Κοινοβούλιο.


«Κάναμε την καλύτερη προεκλογική εκστρατεία» εξήγησε ο πρόεδρος του κόμματος Ρικ Φαλκβίνγκε αναφέρει το Wired αλλά προσθέτει: «Δυστυχώς δεν είχαμε ούριο άνεμο αυτή τη φορά όπως στις ευρωεκλογές»

Το κόμμα τάσσεται κατά της παρακολούθησης των πολιτών από τις Αρχές ασφάλειας υποστηρίζει θερμά τη μεταρρύθμιση των νόμων για την πνευματική ιδιοκτησία. Ακόμη το κόμμα είχε υποσχεθεί, αν έμπαινε στο Κοινοβούλιο, ότι θα φιλοξενούσε στους σέρβερ του το Wikileaks όπως κάνει με την ιστοσελίδα Pirate Bay, χωρίς και αυτό να ενισχύσει το κόμμα, όπως φάνηκε.

Μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών της Κυριακής ήταν το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα των ‘Σουηδών Δημοκρατών’. Απέσπασε 20 από τις 349 έδρες στερώντας από τη κεντροδεξιά παράταξη του Φρέντερικ Ράινφελντ την αυτοδυναμία.

Συμπολίτευση και αντιπολίτευση έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Το απόγευμα της Δευτέρας περί τα έξι χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Στοκχόλμης για να διαμαρτυρηθούν κατά της εισόδου της ακροδεξιάς στο Κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Συνθλίψτε τους ρατσιστές!».

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε μέσω του Facebook από την 17χρονη Φελίτσια Μαργκινένου.
τα Νέα
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου