
Ο τίτλος της εκδήλωσης: "Το Οθωμανικό παρελθόν στο Βαλκανικό παρόν: Μουσική και μεσολάβηση". Ανάμεσα στις θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν βλέπουμε τίτλους όπως: "Διαπολιτισμικές μουσικές συναντήσεις στην Οθωμανική αυτοκρατορία" ή "Η Οθωμανική ηχώ στην σύγχρονη Ελλάδα", αλλά και "Οθωμανικά υπολείμματα στο μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο των ιθαγενών κατοίκων των Σερρών". Πώς σας φαίνεται μέχρι τώρα;
Φυσικά καλεσμένοι και ομιλητές είναι αρκετοί Έλληνες, Τούρκοι και Φινλανδοί καθηγητές πανεπιστημίου, καθώς η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το τμήμα τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Η Φινλανδία είναι μια πολύ περίεργη περίπτωση χώρας, όπου οι μη Τούρκοι κάτοικοί της, ομιλούν μια τουρκογενή γλώσσα και ίσως με αφορμή αυτό καλλιεργούν προνομιακές σχέσεις με την γείτονα χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό προφανώς γίνεται και η συγκεκριμένη συνδιοργάνωση αυτού του "σεμιναρίου".
Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρουσα, χρονικά, η συγκεκριμένη σύμπτωση, προσπάθειας ανακάλυψης της Οθωμανικής κληρονομιάς στον ελληνικό πολιτισμό. Σήμερα που προωθείται η Ρεπούσεια λογική της "αρμονικής συνύπαρξης" Ελλήνων και Τούρκων, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας, τα ελληνικά πανεπιστήμια παίζουν τον ρόλο τους... Προσπαθούν να πιάσουν κάποιες κλωστές στον λαϊκό πολιτισμό για να πλέξουν ένα ψεύτικο υφαντό που θα στηρίζει την αντι-ιστορική αυτή άποψη. Για εμάς, η μοναδική κληρονομιά της Οθωμανικής παρουσίας στην Ελλάδα, είναι οι ποταμοί αίματος που χύθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, σε μια από τις πιο αιματηρές επαναστάσεις του 19ου αιώνα, για να απαλλαχθούμε από αυτή. Και τα υπόλοιπα είναι τρίχες κατσαρές, που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ιδεοληψίες.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου