Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν κάνει πίσω η Κύπρος στις έρευνες για πετρέλαιο

Η κυπριακή κυβέρνηση είπε τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσει τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, διαψεύδοντας εικασίες ότι θα έκανε πίσω εξαιτίας προστριβών με την Τουρκία.
Η Κύπρος έχει ήδη εξαγγείλει δεύτερο γύρο παραχωρήσεων για υποθαλάσσια έρευνα. Ωστόσο, εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με καθυστερήσεις στη διαδικασία έχουν δώσει λαβή για φημολογίες ότι αναβάλει τα σχέδιά της εξαιτίας αντιρρήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.
Ο Υπουργός Βιομηχανίας Αντώνης Πασχαλίδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει όταν θα είναι έτοιμη, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
«Υπάρχει μία διαδικασία. Μπορεί να είναι σε λίγους μήνες. Δεν έχει σημασία αν θα είναι δύο μήνες ή έξι», είπε.

Η διχοτομημένη από το 1974 Κύπρος πραγματοποίησε τον πρώτο γύρο υπεράκτιων αδειοδοτήσεων το 2007, όταν δημοπράτησε 11 ερευνητικά πεδία. Μία περιοχή ακριβώς στα νότια της νήσου και κοντά στα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ παραχωρήθηκε στην αμερικανική Noble Energy.
Η Noble έχει ανακοινώσει από τότε ότι έχει ανακαλύψει ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου κοντά στην πλευρά που γειτνιάζει με το Ισραήλ.
Ο νέος γύρος αδειοδοτήσεων στη Λευκωσία θα αφορούσε συνολικά 12 περιοχές: δέκα από τον πρώτο γύρο και άλλες δύο που προστέθηκαν στο μεσοδιάστημα.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία ερευνών καθώς και το δικαίωμα να διεξάγουν αργότερα δικές τους έρευνες και γεωτρήσεις.
Η διαδικασία διενεργείται από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου, που εκπροσωπεί τη νήσο στην Ε.Ε.
Η Τουρκία, που στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα στα βόρεια του νησιού, υποστηρίζει ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δικαιούνται να διεξάγουν έρευνες όσο η Κύπρος είναι διχοτομημένη.
Η εφημερίδα «Σημερινή» δημοσίευσε την Κυριακή και τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση έχει αναστείλει τα σχέδιά της εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων. Η εφημερίδα έκανε επίσης λόγο για κυβερνητικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα είχαν οι έρευνες στις διακοινοτικές συνομιλίες για την επανένωση του νησιού.
«Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε ο Πασχαλίδης στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου. «Έχουμε την πολιτική βούληση και χειριζόμαστε υπεύθυνα το θέμα».
Πηγή: Εφ. "Ημερησία"
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου