Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί ο Κομουνισμός στη πράξη δεν είναι Κομουνισμός ; «Η Κούβα προχωρεί σε 500.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα»

(Οι δικοί μας εδώ… τον χαβά τους : Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και η Αλέκα στη χώρα των συνδικάτων. Ή όπως είπε ο Φιντέλ : «ούτε για εμάς δεν λειτουργεί πια το κουβανικό μοντέλο». Μετά επειδή δεν αναγνωρίζει ούτε Θεό ούτε Σύνταγμα ούτε τίποτα, το άλλαξε και είπε πως δεν το είπε… Δ.Π.Γ.)
«Τουλάχιστον 500.000 δημοσίους υπαλλήλους θα απολύσει η κυβέρνηση της Κούβας σταδιακά ώς τα μέσα του ερχόμενου έτους, στο πλαίσιο «απαραίτητων αλλαγών λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης διεθνούς κατάστασης». Αυτό ανακοίνωσε χθες η Συνομοσπονδία Κουβανών Εργαζομένων (CTC) – το μόνο αποδεκτό από την Αβάνα εργατικό συνδικάτο. Κάλεσε, μάλιστα, τα σχεδόν 3 εκατομμύρια μέλη της να στηρίξουν το νέο πακέτο μέτρων, που θα τεθεί σε εφαρμογή τους ερχόμενους μήνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση προτίθεται πάντως να απαλύνει το πλήγμα, επιτρέποντας ισάριθμες αυξήσεις των ευκαιριών απασχόλησης στον μη κρατικό τομέα.
Έτσι, περισσότεροι Κουβανοί θα μπορούν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι, να ιδρύσουν συνεταιρισμούς διοικούμενους από τους ίδιους τους εργαζομένους αντί των γραφειοκρατών της κυβέρνησης, καθώς και να αυξήσουν τη συμμετοχή των ιδιωτών σε κρατική γη και υποδομές, με συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης.
Η CTC παραδέχεται την «κατεπείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η χώρα οικονομικά, να οργανώσει καλύτερα την παραγωγή της, να αυξήσει την παραγωγικότητα και τα αποθέματα, να βελτιώσει την πειθαρχία και την αποτελεσματικότητα». Οι αλλαγές θα αφορούν όλους τους κλάδους της κουβανικής οικονομίας. Είτε αποδειχθεί μια εκ βάθρων ανατροπή των συνθηκών απασχόλησης στην Κούβα είτε για άλλο ένα βήμα ελεγχόμενης μετάβασης σε συνθήκες πιο ελεύθερης οικονομίας, γεγονός είναι πως η εξέλιξη συνάδει με την περιβόητη δήλωση του Φιντέλ Κάστρο, την περασμένη εβδομάδα, ότι «ούτε για εμάς δεν λειτουργεί πια το κουβανικό μοντέλο», που φέρεται να δήλωσε ο Κουβανός ηγέτης σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ. Ο ίδιος, πάντως, ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα παρεξήγησης και πως εννοούσε «ακριβώς το αντίθετο»...»

Associated Press
Πηγη : http://news.kathimerini.gr
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου