Πρόξενος, προσκεκλημένοι εκ Τουρκίας και πολλοί ντόπιοι τουρκόφρονες γλέντησαν στη…”ΒραδιάΑλληλεγγύης” που διοργανώθηκε στο χωριό Λύκειο…
Μια είδηση από την ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί (20-11-2010):
Υπέροχη υπήρξε η πρώτη βραδιά αλληλεγγύης που οργάνωσαν ο Σύλλογος Γυναικών Λυκείου και ο αθλητικός σύλλογος Λυκείου. Στην βραδιά αυτή που εμφανίστηκε και ο Τούρκος καλλιτέχνης Σονέρ Αριτζά όλοι γλέντησαν με την καρδιά τους. Ιδιαίτερα ενθουσιάστηκαν οι νέοι. Στην βραδιά μετείχε και ο Τουρκος καλλιτέχνης Γκιουλτεκίν, ο οποίος με τα παραδοσιακά τραγούδια των Βαλκανίων χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές στους ανθρώπους μας. Στην λαχειοφόρο αγορά που έγινε, δόθηκαν διάφορα δώρα, μεταξύ των οποίων και μία μοτοσυκλέτα.
Στην βραδιά αλληλεγγύης μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Σάρνιτς και η σύζυγος του Εσίν Σάρνιτς, ο δήμαρχος Αριανών Ιμπραίμ Σερίφ, ο ηγέτης της ¨Κοινωνικής Κίνησης¨ Σααντετίν Σακίρ Χουσείν και η ομάδα του, ο δήμαρχος του δήμου Οσμάνγκαζί Προύσας Μουσταφά Ντουντάρ, ο τέως βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ και περίπου 750 άτομα.
Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας ουδέποτε διέψευσαν το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχει στα σκαριά συμφωνία για το Αιγαίο, ενώ οι ξεκάθαρες θέσεις του υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας, Ε. Μπαγίς, την περασμένη εβδομάδα, ότι «θα στήσουμε εξέδρες στη θάλασσα του Αιγαίου που θα μας λύσουν τα προβλήματα», οδηγούν στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι η «λύση» θα είναι η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Ομως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και συμφωνία για συνεκμετάλλευση από κοινού με την Τουρκία των κοιτασμάτων του Αιγαίου, χωρίς προηγουμένως να έχουν καθοριστεί τα χωρικά ύδατα και να έχουν οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αφήνει ανοιχτή την πόρτα για παραχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και οικονομικών δικαιωμάτων.
Η Τουρκία δεν επιθυμεί, και γι' αυτό αποφεύγει, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, και τούτο γιατί γνωρίζει ότι το Δικαστήριο, στην καλύτερη περίπτωση για την ίδια, θα της εκχωρήσει (σ.σ. σύμφωνα με υπολογισμούς επίσημων ελληνικών φορέων) 2%-3% στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, τίποτα στα Δωδεκάνησα μέχρι και τη Ρόδο και περίπου 25% μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και 18% ανατολικά της Μεγίστης.