Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Επικράτηση Ερντογάν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα στην Τουρκία


Σε θερμό κλίμα οδεύει η Τουρκία στο δημοψήφισμα της Κυριακής με τον Ταγίπ Ερντογάν να δίνει μπαράζ συνεντεύξεων αποκρούοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι οι προωθούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις εξυπηρετούν κρυφή ατζέντα του ισλαμικού κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν επικράτηση του «ναι» με ποσοστό από 51 έως 56% στο δημοψήφισμα-«στοίχημα» για τον Ερντογάν.

Οι κάλπες στήνονται την Κυριακή έπειτα από μία περίοδο προπαγάνδας, η οποία πολύ περισσότερο από την τροποποίηση του Συντάγματος, για την έγκριση της οποίας καλούνται να ψηφίσουν οι Τούρκοι, ανέδειξε τη μεγάλη πολιτική σημασία που θα έχει το αποτέλεσμα.

Ενδεικτικός της καίριας σημασίας του δημοψηφίσματος είναι ο τρόπος που κινήθηκε τον τελευταίο μήνα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ταξίδεψε σε όλη τη χώρα και έδωσε μπαράζ συνεντεύξεων σε εγχώρια, αλλά και ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Ειδικά η εμφάνιση του Ερντογάν και του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμάν Μπαγίς, επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και την Wall Street Journal ήταν κάτι δυσανάλογο προς τη σημασία ενός δημοψηφίσματος για συνταγματική μεταρρύθμιση.

Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει το δημοψήφισμα στον πολιτικό σχεδιασμό του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, ειδικά σε μια εποχή που ο διεθνής τύπος είναι γεμάτος από σχόλια και αναλύσεις γύρω από το εάν απομακρύνεται η Τουρκία από τη Δύση.

Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση της αντιπολίτευσης, ο Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει παραπληροφόρηση και μαύρη προπαγάνδα, επιχειρώντας με τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του να πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη Δικαιοσύνη, δεν κρύβουν πίσω της κρυφή ισλαμική ατζέντα και δεν αποτελούν προσωπικό σχέδιο του ίδιου και του κόμματός του.

Η τελευταία δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας Konda"δίνει προβάδισμα 56,8% στο «ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση, ενώ αναφέρει ότι θα αγγίξει το 4,9% το ποσοστό αυτών που θα απέχουν δεχόμενοι την έκκληση που έκανε για αποχή το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων 20 ημερών δίνουν προβάδισμα στο «ναι» με ποσοστά που κυμαίνονται από το 51 έως 57%.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα, αλλά και με το εύρος της διαφοράς που θα υπάρξει μεταξύ του «ναι» και του «όχι» θα διαμορφωθούν και οι άμεσες πολιτικές εξελίξεις.

Εάν επικρατήσει το «ναι», η αντιπολίτευση θα θέσει υπό συζήτηση την «πολιτική νομιμότητα» της νέας μορφής του Συντάγματος. Όσο πιο μικρή θα είναι η διαφορά, τόσο πιο έντονη θα είναι και η συζήτηση.

Υπό τις συνθήκες αυτές, που θα κλιμακώσουν την πόλωση, η Τουρκία θα οδηγηθεί στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται κανονικά να διεξαχθούν τον Ιούλιο του 2011. Υπάρχει όμως ένα ενδεχόμενο επίσπευσής τους κατά μερικούς μήνες.

Εάν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξασφαλίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά την αυτοδυναμία, όπως συνέβη στις εκλογές του 2002 και του 2007, αυτομάτως θα ανοίξουν δύο μεγάλα θέματα.

Πρώτον, η σύνταξη νέου συντάγματος που εξαγγέλλει από τώρα ο Ερντογάν και δεύτερο η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ως προς το θέμα αυτό, πολύ έντονη είναι η φημολογία περί τάσης του Ερντογάν να εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος -η ανάδειξη σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2007 θα γίνει με την ψήφο του λαού.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου