Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Με γαλάζια κασκόλ έστειλαν το μήνυμα για το Αιγαίο

Προετοιμάζουν το έδαφος για το μέλλον

Σοφία Βούλτεψη

Μια ξεκάθαρη επιχείρηση δημιουργίας κλίματος στο εσωτερικό της Ελλάδας ήταν η χθεσινή ημέρα του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. Πολλά θερμά λόγια, μερικές ντουφεκιές στον αέρα περί παραβιάσεων, casus belli και Κυπριακού, και η διαδικασία της προετοιμασίας της ελληνικής κοινής γνώμης για όσα πρόκειται να συμβούν δρομολογήθηκε.

Η σημειολογία, άλλωστε, ήταν εμφανής. Όλοι, Έλληνες και Τούρκοι, άνδρες και γυναίκες, φορούσαν στον λαιμό τους από ένα γαλάζιο κασκόλ – το χρώμα της θάλασσας του Αιγαίου. 

Το μήνυμα εκπέμφθηκε και ίσως να έχει περάσει ήδη στο υποσυνείδητο: Το Αιγαίο είναι μια κοινή θάλασσα, επί της οποίας πρόκειται να χτιστεί η εταιρική σχέση για την οποία μίλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Το υπόβαθρο επίσης υπάρχει: Μια τρομερή οικονομική κρίση, που έχει πιάσει τους Έλληνες από τον λαιμό – και επομένως, ας πάει και το παλιάμπελο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Είναι αφελές να πανηγυρίζει κάποιος για τα χρονίζοντα θέματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στην διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων.  Δηλαδή τι θα περίμενε κανείς να κάνει; Να τους δώσει συγχαρητήρια για το casus belli, τις παραβιάσεις και την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο; Ή μήπως περίμεναν και οι Τούρκοι να τους πει κάτι το διαφορετικό.


Είναι γνωστό σε όλους ότι μερικά πράγματα λέγονται για να λέγονται. Και προφανώς σε ώτα μη ακουόντων.

Ο κ. Παπανδρέου είπε πως η απειλή πολέμου δεν έχει θέση στις διμερείς σχέσεις, ούτε λύνει προβλήματα. Σωστά. Όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, είχε καλέσει την τότε κυβέρνηση να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Γιατί δεν το κάνει τώρα, να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος;

Αντ’ αυτού, εγκαινίασε μαζί με τον Τούρκο συνάδελφό του το στάδιο της χειμερινής Πανεπιστημιάδας και έγιναν πάλι αναφορές στις αξίες της Ολυμπιακής Εκεχειρίας – οι οποίες, βέβαια, καταργούνται από το casus belli.

Όσο για την συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν, αυτή κράτησε πάνω από τρεις ώρες και, όπως ελέχθη, τέθηκαν όλα τα ζητήματα. Θα θέλαμε, όμως, να μάθουμε τι τέθηκε και πώς. Δικαιούμεθα να το μάθουμε.

Αλλά δεν κρατήθηκαν πρακτικά. Και πλέον, πρέπει να γίνει σαφές ότι όσα διημείφθησαν στο Ερζερούμ δεν δεσμεύουν υποχρεωτικά την Ελλάδα ως χώρα.

Μπορεί ο κ. Παπανδρέου να εξελέγη πρωθυπουργός, αλλά υπάρχουν μερικά θέματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

Αν τα θέματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται, τότε χωρίς αμφιβολία το εθνικό ζήτημα μπορεί να αποτελέσει την θρυαλλίδα για απρόβλεπτες εξελίξεις…

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου