Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Διπλασιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες σε σχέση με πέρυσι...!


Αλλοδαποί είναι στην πλειοψηφία τους οι δράστες...!

 Η «γεωγραφία» της εγκληματικότητας αλλάζει στην Ήπειρο. Και βασική αιτία αυτής της αλλαγής, κυρίως ως προς την αύξηση της μικροεγκληματικότητας, είναι η οικονομική κρίση. Ιδιαίτερα οι αλλοδαποί, λαθρομετανάστες ή μη, που διαρκώς καταφθάνουν στην περιοχή μας, δύσκολα πλέον βρίσκουν δουλειά και σε μεγάλο ποσοστό επιδίδονται σε μικροκλοπές ή άλλου είδους παραβατικές πράξεις, για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.
Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από μία προσεκτική ανάλυση των στοιχείων που καταγράφονται στα δελτία, τα οποία εκδίδει η Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, σε καθημερινή βάση, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η χθεσινή απόπειρα ληστείας περιπτέρου στα Γιάννινα από έναν 19χρονο Αλβανικής καταγωγής και δύο συνεργούς ομοεθνείς του.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που διαμορφώνεται και από τα στοιχεία τα οποία επεξεργάζεται για το πρώτο οκτάμηνο του 2010 το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
• Όπως αποδεικνύεται από την μελέτη των περιστατικών μικροεγκληματικότητας στην Ήπειρο, έχουν μετατραπεί πλέον οι κοινωνικές συνθήκες που συμβάλλουν στην αύξησή της, το προφίλ των δραστών, αλλά και τα κίνητρα της παραβατικότητας.
Ειδικότερα, μετατοπίστηκε η λεγόμενη «βαριά εγκληματικότητα» στην περιφέρεια και μειώθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μάλιστα καταγράφεται σημαντική αύξηση στις κλοπές που γίνονται σε βάρος ανύποπτων πεζών πολιτών κα σε εκείνες που παρατηρούνται σε δημόσιους χώρους.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, οι αλλοδαποί κάτοικοι της περιοχής μας συμμετέχουν, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 15%, σε σχέση με πέρυσι, στη μικροεγκληματικότητα, κάτι που φυσικά σχετίζεται με το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι.
Αξίζει εδώ να αναφερθούν ιδιαίτερα οι μικροκλοπές από πεινασμένους και ρακένδυτους λαθρομετανάστες που παρατηρούνται στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα.
Τους τελευταίους πάντως οκτώ μήνες συνολικά έγιναν στην Ελληνική επαρχία (συμπεριλαμβάνεται και η Ήπειρος) 92 ένοπλες ληστείες, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν διαπραχθεί 40, δηλαδή περίπου οι μισές!
ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ
Το συμπέρασμα που συνάγεται από τις περιπτώσεις μικροεγκληματικότητας που εξιχνιάστηκαν, είναι ότι οι δράστες στην πλειονότητά τους είναι Αλβανοί και οι υπόλοιποι είναι Έλληνες.Οι αλλοδαποί συμμετέχουν στην εγκληματικότητα κατά 65%, ενώ την περσινή χρονιά το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνονταν περίπου στο 50%.
Όσον αφορά τις μικροκλοπές, σ’ αυτές πρωταγωνιστούν κυρίως άτομα, που προέρχονται από τις φτωχές ασιατικές χώρες.
Οι Αλβανοί έχουν κεντρικό ρόλο στις ιδιαίτερα σκληρές επιθέσεις, ενώ μετανάστες άλλων εθνικοτήτων όπως οι Ρουμάνοι ειδικεύονται στις απάτες με ΑΤΜ τραπεζών και οι Βούλγαροι στην εμπορία ανθρώπων.
Η ΟΜΑΔΑ «ΔΙΑΣ»...
Από τότε που εμφανίστηκε στις Πρωτεύουσες των Νομών της Ηπείρου η ομάδα «ΔΙΑΣ», το μικροέγκλημα έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ..
Αστυνομικοί δικυκλιστές κυκλοφορούν, ανά δύο, όλο το 24ωρο στους δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα οι εν δυνάμει παρανομούντες να αποτρέπονται από το να καταφύγουν σε παραβατική συμπεριφορά.
Παράλληλα, η ομάδα «ΔΙΑΣ», ενισχύει και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που νιώθουν ότι υπάρχει διαρκώς δίπλα τους κάποιος ο οποίος μπορεί να τους προστατεύσει.
Από "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ"
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου