Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Aπαιτεί από τους μετανάστες όρκο πίστης προς το Ισραήλ!

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο, το οποίο απαιτεί από τους μετανάστες που θα λαμβάνουν την ιθαγένεια να δίνουν όρκο πίστης προς το Ισραήλ ως "εβραϊκό και δημοκρατικό" κράτος.
Η διατύπωση προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις Αράβων βουλευτών, οι οποίοι κάνουν λόγο για ρατσισμό και θεωρούν ότι .....

αυτή υπονομεύει τα δικαιώματα της αραβικής μειονότητας της χώρας.
Προκάλεσε επίσης εντάσεις στις σχέσεις με τους παλαιστινίους σε μία εποχή κατά την οποία οι ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της άρνησης του Ισραήλ να επεκτείνει το μορατόριο για τον εβραϊκό εποικισμό στη Δυτική Όχθη.

Παρουσιάζοντας το μέτρο στο υπουργικό του συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου το υπερασπίστηκε λέγοντας ότι αντανακλά τη βάση της ύπαρξης του Ισραήλ.
"Δεν υπάρχει καμία άλλη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και κανένα άλλο εβραϊκό κράτος στον κόσμο. Αυτή είναι η βάση της ύπαρξής μας και όποιος θέλει να έρθει μαζί μας πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό", είπε στους υπουργούς του ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 22 υπουργοί και οκτώ το καταψήφισαν, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Ο "όρκος πίστης" θα είναι μία τροποποίηση του Νόμου περί Ιθαγένειας.
Δεν θα πρέπει να τον δίνουν οι Άραβες ισραηλινοί πολίτες, ούτε οι μετανάστες, σύμφωνα με τον αποκαλούμενο "Νόμο της Επιστροφής", που προβλέπει ότι κάθε εβραίος έχει το δικαίωμα να γίνει ισραηλινός πολίτης με τη μετανάστευση.

Επηρεάζει όμως τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας- που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 25.000- οι οποίοι είναι παντρεμένοι με αραβικής καταγωγής ισραηλινούς και ζητούν να λάβουν την ιθαγένεια στο πλαίσιο της επανένωσης της οικογένειάς τους.
real

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου