Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Βουλγαρία: Έρευνες σε κοιτάσματα σχιστόλιθου από αμερικανική εταιρία.

Την εκχώρηση δικαιωμάτων, 5ετούς διάρκειας, για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε περιοχή έκτασης 400 τετρ. χλμ. στη...βορειοανατολική Βουλγαρία, στην αμερικανική εταιρία Park Place Energy Corp, αποφάσισε η βουλγαρική κυβέρνηση.
Η συγκεκριμένη εταιρία είναι εγγεγραμμένη στην πολιτεία της Νεβάδα των ΗΠΑ και έχει έδρες στο Κάλγκαρι και το Βανκούβερ του Καναδά.
Η εταιρία εξειδικεύεται στην εξόρυξη σχιστόλιθου, σε μια καινούργια διαδικασία συγκέντρωσης φυσικού αερίου, που βρίσκεται σε διάφορα στρώματα του εδάφους, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό.
Η Park Place Energy Corp, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα "novinite", έχει αναλάβει παρόμοια σχέδια τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ακόμη ότι, το περασμένο καλοκαίρι ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει ο μεγάλος αμερικανικός ενεργειακός όμιλος Chevron για έρευνες σχιστόλιθου στη βορειοανατολική Βουλγαρία, προοπτική που είχε στηρίξει ο Αμερικανός πρέσβης στη Βουλγαρία, Τζέιμς Γουόρλικ.
Η περιοχή ονομάζεται Block 1-11 Vranino και βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Σάμπλα και Γκενεράλ Τόσεβο στην περιοχή του Ντόμπριτς.
Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούλιο 2009 στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρία που λαμβάνει άδεια για τέτοιες εξορύξεις στη Βουλγαρία. Την πρώτη άδεια είχε λάβει η αμερικανική εταιρεία Direct Petroleum, η οποία δήλωσε ότι πραγματοποίησε έρευνες, με σημαντικά αποτελέσματα, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου