Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Άνοιγμα λιμανιών των Κατεχομένων αντί Πρωτοκόλλου ζητά η Τουρκία.

Μαρία Ζαχαράκη
Στην πρώτη επίσημη αντίδραση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το απευθείας εμπόριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε από τη Φινλανδία, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν πρόκειται να εγκρίνει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο ΕΕ-Τουρκίας όσο δεν ανοίγουν τα λιμάνια, εννοώντας τα «λιμάνια» στα Κατεχόμενα.

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνει τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Φινλανδία με την πρωθυπουργό της χώρας Μάρι Κιβινιέμι. «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική απόφαση της Ε.Ε. Δεν δεσμεύει τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Δεν είναι επίσης απόφαση που έλαβε η Ε.Ε. στα όργανα και τις επιτροπές της» είπε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ μετά την ένταξη της Νότιας Κύπρου δεσμεύτηκε για δύο θέματα απέναντι στην Τουρκία . Πρώτον την ελεύθερη διακίνηση και δεύτερον τα οικονομικά θέματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Και μέχρι σήμερα συσχετίζονται συνεχώς με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο Ε.Ε.-Τουρκίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε ότι «πρόκειται για θέμα, για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η τουρκική εθνοσυνέλευση, αλλά με δεδομένη τη σημερινή δομή της, δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν. Η Φινλανδία κατέβαλε προσπάθειες, ιδιαίτερα στο ζήτημα του ανοίγματος των λιμανιών. Δυστυχώς το θέμα έχει μπλοκαριστεί, επειδή η Ε.Ε. δεν έχει επιδείξει θετική στάση. Ας ανοίξουν πρώτα τα «λιμάνια» και τότε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να επιδείξουν θετική στάση».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου