Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η ΔΕΗ φέρνει και άλλες αυξήσεις

Όσοι πιστεύουν είτε τον πρωθυπουργό είτε τις διάφορες συζητήσεις των παραθυράτων καλοπληρωμένων δημοσιογράφων σχετικά με την παύση νέων φόρων, καλό θα ήταν να σκεφθούν πως πιστεύουν στην μισή αλήθεια. Κι αυτό, επειδή η άλλη μισή αλήθεια αναφέρεται στην αύξηση των ήδη υψηλότατων υφιστάμεων έμμεσων φόρων. Έτσι, πολύ σύντομα (από το νέο έτος) αναμένεται πως το "ρεύμα" των πρόσφατων ανατιμήσεων θα ακολουθήσει και η ΔΕΗ. Ίσως, βέβαια, ο κύριος Παπανδρέου να μην ασχολείται με πεζότητες όπως το να πληρώνει λογαριασμούς, αλλά οι κάτοικοι της χώρας θα πληρώσουν πολύ άσχημα τις πολιτικές αποφάσεις του κυβερνώντος κόμματος κι ενώ αναμένεται ο φετεινός χειμώνας να είναι πάρα πολύ δύσκολος, εμείς τονίζουμε πως θα είναι απλώς η πρόγευση μίας άνοιξης που θα ισοπεδώσει τα νοικοκυριά, θα εξαφανίσει την επιχειρηματικότητα και θα γεμίσει τις τσέπες των "δανειστών" μας. Και όλα αυτά, κάτω από την σαφέστατη απειλή του μνημονίου κι ενός προϋπολογισμού, που από τη στιγμή της κατάθεσής του δηλώνει έλλειμα (μπορούμε άραγε να σκεφτούμε ποιά θα είναι η τελική απόκλιση αυτού του προϋπολογισμού; ή μήπως τέτοιες σκέψεις θα μπορέσουν να κάνουν όσοι ζήσουν από την "ευεργετική" πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου;)

Μόνο μια πρώτη γεύση από τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται να περάσουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ την ερχόμενη τριετία πήραν οι καταναλωτές την περασμένη εβδομάδα.
Ο περίφημος «εξορθολογισμός» των τιμολογίων, ώστε αυτά να φτάσουν να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής ενέργειας, θα συνεχιστεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και μέχρι το τέλος του 2013, αυξάνοντας σημαντικά τα βάρη για τους μικρότερους καταναλωτές και τους αγρότες.
Είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού πως η αύξηση στη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης μέχρι 800 κιλοβατώρες πρέπει να φτάσει το 30% για να προσεγγίσει τα επίπεδα του κόστους της ΔΕΗ, το οποίο θεωρείται πάντως υπέρμετρα υψηλό σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η πρώτη δόση στις αυξήσεις των τιμολογίων που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2011 ήταν η μικρότερη δυνατή για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών της ΔΕΗ, δεδομένου ότι περιορίστηκε χονδρικά σε μόλις 2,7% ως προς τον τελικό λογαριασμό.
Αυτό κατέστη εφικτό μέσω της ταυτόχρονης κλιμακωτής μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και άλλων επιμέρους χρεώσεων (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) για τις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών (έως 1.800 κιλοβατώρες) με μετακύλιση πρόσθετης επιβάρυνσης στις υψηλότερες καταναλώσεις.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου